Reklama

Czarny ryż – dlaczego warto wybrać właśnie ten?

W starożytności dostępny był jedynie na cesarskim stole. Dla zwykłych ludzi, żyjących w tamtych czasach - nieosiągalny. Określano go mianem „zakazanego”. Dziś jest wciąż mniej popularny niż tradycyjny biały ryż, jednak z jego dostępnością w Europie nie ma kłopotu.

Jakie właściwości ma czarny ryż i dla kogo będzie szczególnie pożądany?  

Czarny ryż po ugotowaniu zarówno w smaku, jak i w zapachu ma wyrazistą orzechową nutę. Jest odmianą ryżu kleistego o charakterystycznym czarnym kolorze, który po ugotowaniu zamienia się w brązowo-fioletowy. Za tę barwę odpowiedzialne są antocyjany i flawonoidy. W sprzedaży dostępne są różne gatunki takie jak: czarny ryż, czarny ryż indonezyjski oraz jaśminowy czarny ryż tajski. Wszystkie wymienione mają bardzo podobne właściwości odżywcze.

Reklama

Najważniejsze atuty

Powszechnie uważa się, że biały ryż jest pokarmem uniwersalnym, korzystnym dla każdego. Zalecany jest przy zatruciach i dysfunkcjach pokarmowych. Jednak nie zawsze będzie nam sprzyjał. Biały ryż nie powinien gościć na talerzach osób ze spowolnionym metabolizmem i  tendencją do zaparć. Jest to przecież oczyszczone ziarno, ze znikomą ilością błonnika. Czarny ryż ma zdecydowanie wyższą wartość odżywczą niż jego biała odmiana.

Trzy niezaprzeczalne atuty czarnego ryżu:

- ma niższy indeks glikemiczny;

- dostarcza mniej kalorii (w 100 gramach jest około 170 kcal, ta sama ilość białego ryżu dostarcza dwukrotnie więcej kalorii);

- zawiera więcej surowego włókna roślinnego (błonnika). Jest więc szczególnie polecany diabetykom i wszystkim genetycznie obciążonym cukrzycą, osobom borykającym się z zaparciami i będącym w trakcie redukcji masy ciała.

Wartości odżywcze czarnego ryżu

Każde ziarenko czarnego ryżu zawiera cenne wartości odżywcze. Na wyróżnienie zasługują przeciwutleniacze i antocyjany, które poprawiają pamięć, działają profilaktycznie względem chorób nowotworowych, zmniejszają ryzyko chorób serca i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. W czarnym ryżu znajdziemy aż 18 aminokwasów, witaminę młodości - E, flawonoidy, polifenole, karoten, żelazo, cynk, miedź i znaczne ilości błonnika.


Korzyści dla zdrowia

Jedzony regularnie może przynieść szereg korzystnych zmian w naszym organizmie:

- z uwagi na wysoką zawartość błonnika sprzyja ruchom perystaltycznym jelit i pozwala oczyścić przewód pokarmowy ze złogów;

- potrafi hamować rozwój bakterii Helicobacter pylori;

- obecności antocyjanów zawdzięcza działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne;

- poprawia wzrok i usprawnia krążenie krwi;

- chroni przed zawałem, rozwojem zmian miażdżycowych i pomaga obniżyć poziom cholesterolu;

- ma niski indeks glikemiczny, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jest też wskazany w diecie diabetyków;

- nie zawiera glutenu, dlatego może być włączony do jadłospisu osób chorujących na celiakię;

- zmniejsza reakcje alergiczne i łagodzi przebieg astmy.

Jak go serwować?

Na początek warto użyć go tam, gdzie dotąd królował ryż biały. Czarna odmiana doskonale komponuje się zarówno z warzywami, owocami, jak i mięsem czy rybą. Z powodzeniem może być serwowany na zimno, w sałatkach.  

Ewa Koza, mamsmak.com    


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy