Czego unikać, gdy wątroba niedomaga?
Wątroba pełni w organizmie szereg istotnych funkcji. Nawet osoby, które nie mają w zwyczaju przejmować się własnym zdrowiem, często powtarzają, że z wątrobą nie ma co zadzierać. I trzeba przyznać im rację. Komórki wątroby mają wysokie zdolności regeneracyjne, ale nie są niezniszczalne. Czego unikać, gdy wątroba niedomaga? Na czarnej liście są m.in. alkohol czy grejpfruty.
Filtruje, magazynuje i odtruwa. Codziennie pracuje na pełnych obrotach, by zapewnić prawidłowy przebieg procesów życiowych. Jest wyjątkowo odporna na uszkodzenia, inaczej nie byłaby w stanie pełnić tak wymagających funkcji.
To komórki wątroby wychwytują, unieszkodliwiają i usuwają z organizmu toksyny i chemiczne dodatki do żywności. Warto mieć tego świadomość i nie szarżować. Wątroba też ma granice wytrzymałości. Czego nie lubi?
Polacy nadużywają leków przeciwbólowych. Sięgamy po nie beztrosko. Wiele z nich jest dostępnych bez recepty, co daje złudzenie, że są niegroźne. Niestety, nie tylko silne leki przeciwbólowe, jak popularne NLPZ-y, ale też powszechnie dostępne w sklepach, kioskach i na stacjach benzynowych preparaty na bazie paracetamolu, ibuprofenu, naproksenu czy ketoprofenu, są bardzo toksyczne dla wątroby.
I nie tylko - jak głosi obiegowa opinia - w połączeniu z alkoholem. Trzeba pamiętać, że leki przeciwbólowe to nie cukierki, choć w dyskontach spożywczych i sklepach wielkopowierzchniowych nierzadko leżą tuż obok siebie.
Trudno znaleźć osobę, która nie wie o toksycznym wpływie alkoholu na kondycję wątroby. Warto zaznaczyć, że szkodliwe jest nie tylko jego nadmierne spożywanie, ale też regularne picie nawet w małych ilościach.
Toksyczny jest nie tylko etanol, ale również dodawany do alkoholu cukier i jego zamienniki.
Przy schorzeniach wątroby niewskazane jest nawet piwo bezalkoholowe, które - wbrew nazwie - nie zawsze ma zerową zawartość procentów. Ponadto, do dosładzania piw bezalkoholowych często używa się maltozy, a ta sieje prawdziwe spustoszenie w komórkach wątroby. Ma wyraźnie wyższy indeks glikemiczny niż popularna sacharoza i łatwo odkłada się w wątrobie.
Z myślą o zdrowiu i sylwetce, powinniśmy ograniczać spożywanie cukru, tym bardziej w sytuacji, gdy pojawiają się dolegliwości ze strony wątroby. Szkodliwa jest nie tylko sacharoza (cukier z cukierniczki), ale też popularne wśród polskich konsumentów słodziki.
Zarówno sacharoza, jak też jej tańsze zamienniki, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne słodziki - zwłaszcza jeśli są spożywane w dużych ilościach - zaburzają metabolizm, w tym pracę wątroby. Zawsze lepiej sięgnąć po naturalny cukier owocowy, czyli fruktozę, ale tutaj też ważny jest umiar.
Choć fruktoza jest cukrem, jej nadmiar trafia do wątroby, gdzie jest zamieniany w tłuszcz. To sprzyja stanom zapalnym i uszkodzeniom komórek tego organu. Dlatego przy schorzeniach wątroby konieczne jest ograniczenie spożywania owoców. Zwłaszcza bardzo słodkich, takich jak banany, winogrona, daktyle, morele i wszystkie owoce suszone.
Grejpfruty cieszą się szczególnie dobrą opinią, zarówno wśród dietetyków, jak i lekarzy. Mają szereg zalet, są niskokaloryczne, soczyste i pomocne w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Jednak spożywane w nadmiarze, a zdarza się tak na przykład w ramach modnych diet oczyszczających czy odchudzających, mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby.
Grejpfrut zawiera furanokumaryny, które nie tylko zaburzają działanie wielu farmaceutyków, ale też naturalną zdolność wątroby do usuwania ich z organizmu.
Wątroba, podobnie jak cały organizm, poważnie cierpi wskutek diety, w której jest dużo produktów smażonych w głębokim tłuszczu i znaczne dawki tłuszczów odzwierzęcych. Czujesz, że twoja wątroba ma dość? Ogranicz spożycie tłustych mięs, wyeliminuj produkty cukiernicze i typu fast food - to prawdziwa bomba toksycznych tłuszczów trans.
Czym je zastąpić? Dobrej jakości tłuszczami roślinnymi, które obfitują w niezwykle korzystne dla wątroby kwasy omega-3. Sprawdzą się tłoczone na zimno oleje, takie jak rzepakowy, lniany czy oliwa z oliwek. Warto sięgać po orzechy, awokado i pamiętać o rybach. Te też są skarbnicą omega-3.
***
Zobacz także: