Czerwiec - czas na czereśnie
Czerwiec obsypał nas smakołykami z natury, są wśród nich czereśnie. Owoce, które rozpieszczają kubeczki smakowe oferują równocześnie wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Korzystnie wpływają na kondycję serca i funkcjonowanie tarczycy.
Czereśnie, które rosną dziko mają małe i niesmaczne owoce. Smakiem zdecydowanie wygrywają te z odmian uprawnych.
Trudno je jednoznacznie zdefiniować, bo w przyrodzie występuje ponad tysiąc odmian czereśni.
Ich owoce różnią się barwą (od żółtej, przez czerwoną, purpurową po niemal czarną) , wielkością, konsystencją i smakiem. Wczesne odmiany owocują już na początku czerwca, sezon kończy się u późnych odmian na przełomie lipca i sierpnia.
Wartości odżywcze
Choć w 80 proc. składają się z wody, czereśnie mają wysoka wartość odżywczą. Obfitują w silne przeciwutleniacze w postaci witamin: A, C, E, a także witaminę K oraz witaminy z grupy B. Te pyszne owoce są źródłem szeregu składników mineralnych na czele z wapniem, fosforem, magnezem, cynkiem, potasem, żelazem oraz jodem.
Wsparcie tarczycy
Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości jodu czereśnie wspierają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy - najważniejszego gruczołu w organizmie człowieka. Jod jest unikatowym pierwiastkiem, mamy niewiele artykułów spożywczych, z których możemy go pozyskać. Czereśnie maja go aż 330 mg w 100 g produktu, czyli istotnie więcej niż osławiony dorsz i inne ryby morskie.
Jod stymuluje produkcję hormonów tarczycowych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie większości procesów życiowych. Są niezbędne dla rozwoju i wzrostu, wspierają procesy metaboliczne i mają kluczowe znaczenie dla rozwoju ośrodkowego układu nerwowego.
Korzystne dla serca
Czereśnie to prawdziwe bogactwo potasu, którego wsparcie dla prawidłowej pracy serca jest nieocenione. Obecne w jadłospisie będą sprzyjały normalizacji ciśnienia tętniczego krwi, co jest zasługa potasu, z kolei dzięki kwercetynie czereśnie regulują stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegają miażdżycy.
Usprawniają metabolizm
Choć owoce pochodzące z upraw w większości są słodkie, to w ich składzie jest znikoma ilość sacharozy. Czereśnie mają niski indeks glikemiczny, więc ich smakiem mogą raczyć się również diabetycy (oczywiście w rozsądnych ilościach). Z uwagi na zawartość kwasów organicznych czereśnie stymulują prace trzustki i procesy trawienne. Działają też moczopędnie i są pomocne w oczyszczaniu organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Czereśnie należą do owoców ciężkostrawnych, dlatego warto zachować umiar w ich spożywaniu i nigdy nie popijać wodą, ani mlekiem, bo sprowokujemy niepotrzebne sensacje trawienne.
Czereśnie w kuchni
Czereśnie tak skutecznie kuszą zmysły, że w sezonie najczęściej zjadamy je solo. Nie wymagają żadnych dodatków, by dopieścić podniebienie. Oczywiście nadają się do obróbki termicznej.
Jeśli chcemy zamknąć czereśniowy smak w słoikach, z powodzeniem przygotować możemy dżemy, konfitury i kompoty. Owoce mogą być również mrożone, ale konieczne jest w tym celu wcześniejsze oczyszczenie ich z pestek.
Po wydrylowaniu czereśnie mogą być marynowane w occie - w tej postaci najczęściej serwowane są do dań mięsnych. Z kolei kandyzowane czereśnie dodaje się do deserów, ciast czy lodów.
Ewa Koza, mamsmak.com