Reklama

Czerwone porzeczki i ich cenne właściwości

Czerwone porzeczki już niedługo pojawią się w lasach i naszych ogrodach. Choć dla wielu z nas ich smak jest zbyt kwaśny, by jeść te owoce bez dodatków, warto wiedzieć, że należą one do grupy najzdrowszych letnich owoców. Najlepiej jeść je prosto z krzaczka. Porzeczki wykazują szereg właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Wspomagają regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi, działają antybakteryjnie, a co ciekawsze, mogą pomóc uśmierzać bóle menstruacyjne. Czerwone porzeczki to owoce pełne witamin oraz minerałów, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Przyjrzyjmy się bliżej ich właściwościom.

Kilka ważnych słów o porzeczkach

Czerwona porzeczka znana i doceniana jest już od XVI wieku. Nie bez powodu, a głównie ze względu na jej właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. Owoc ten od lat wykorzystywany jest w chorobach układu krążenia, a także w celu poprawy odporności. Czerwone porzeczki pomagają również łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Ich działanie antybakteryjne doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej i mieszanej. To wszystko ze względu na skład odżywczy porzeczek. Przyjrzyjmy się mu bliżej.

Skład odżywczy czerwonych porzeczek

Co więc cennego znajdziemy w czerwonych porzeczkach? Zacznijmy od tego, że w 100 gramach czerwonej porzeczki jest tylko 65 kalorii. Ponadto, kwaskowate i soczyste kuleczki zawierają sporo błonnika, minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i sodu, a także witamin: A, B3, B6, E, K, PP; tiaminy, ryboflawiny oraz kwasu foliowego. Jak porzeczki wpływają na nasz organizm? Oto ich najcenniejsze właściwości.

Reklama

Łagodzą dolegliwości trawienne

Czerwone porzeczki od dawna stosuje się w leczeniu dolegliwości trawiennych. Łagodzą one niestrawność, wzdęcia i wspomagają pracę jelit. Porzeczki przyczyniają się również do odbudowy mikroflory jelitowej. Jeśli mamy jakiekolwiek problemy trawienne, koniecznie sięgnijmy po porzeczki.

Działają jak naturalne antyoksydanty

Czerwone porzeczki to również naturalne antyoksydanty. Wykazują więc zdolność usuwania wolnych rodników z organizmu, które odpowiedzialne są za rozwój większości przewlekłych chorób, w tym nowotworów. To wszystko za sprawą dużej zawartości witaminy C, która stymuluje układ immunologiczny do pracy.

Stabilizują poziom cukru oraz cholesterolu

Substancje znajdujące się w porzeczkach pomagają również regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Czerwone porzeczki to doskonały wybór dla diabetyków oraz osób, które mają podwyższony cholesterol.

Pozytywnie wpływają na układ krążenia

Czerwone porzeczki mają również świetny wpływ na układ krążenia. Usprawniają jego pracę i jednocześnie zapobiegają rozwojowi wielu chorób.

Wspomagają pracę układu moczowego

Czerwone porzeczki usprawniają także pracę układu moczowego, dlatego zaleca się je stosować w dolegliwościach dróg moczowych. Świetnie sprawdzą się w przypadku kamieni nerkowych lub piasku. Dzięki czerwonym porzeczkom rośnie pH moczu, który zmienia swój odczyn z kwaśnego na zasadowy.

Działanie antybakteryjne

Czerwone porzeczki mają również doskonały wpływ na skórę. To wszystko dzięki ich działaniu antybakteryjnemu i ściągającemu. Jeśli mamy cerę trądzikową lub mieszaną, koniecznie zastosujmy maseczkę z czerwonych porzeczek. Wystarczy zmiksować garść owoców, dodać miód, a następnie nałożyć na twarz na około 15 minut. Na koniec zmyć ciepłą wodą.

Czerwone porzeczki w kuchni

Czerwone porzeczki warto jeść nie tylko ze względu na ich właściwości prozdrowotne. To owoce świetnie sprawdzające się w kuchni. Przygotujemy z nich nie tylko pyszne desery, ale i przetwory. Na zimę zachęcamy zaprawić soki oraz dżemy, które wzmocnią odporność organizmu na czas niskich temperatur.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy