Czy pleśń na chlebie jest szkodliwa?
Zdarza się, że gdy chcesz zrobić sobie kanapkę i wyjmujesz chleb z opakowania, zauważasz na kromce niebiesko-zielony nalot. Jest to pleśń. Co zazwyczaj robisz w tej sytuacji? Wyrzucasz chleb czy odkrawasz nadpleśniały kawałek?
Otóż pleśń nie jest zdrowa i nie wolno jej spożywać. Jeśli zauważysz na pieczywie jej pierwsze oznaki to niestety musisz wyrzucić cały bochenek chleba do śmieci. Badania naukowe wykazują, że pleśń zapuszcza długie nitkowane korzenie, które atakują żywność. Odkrojenie kawałka chleba nie rozwiąże problemu, gdyż prawdopodobnie cały bochenek jest zapleśniały, chociaż tego nie widać.
Mikroskopijne grzyby mogą powodować u niektórych osób reakcje alergiczne i problemy z oddychaniem. Pleśnie mogą wytwarzać niebezpieczne mykotoksyny, które są odpowiedzialne za zachorowania na raka wątroby.
Zaleca się, aby zapleśniały chleb zawinąć jak najszybciej w folię, aby zapobiec przedostawaniu się szkodliwych toksyn do powietrza, i wyrzucić.
Staraj się nie wdychać pleśni znalezionej na pieczywie, ponieważ może to prowadzić do problemów z oddychaniem. Ponadto upewnij się, że powierzchnia na której leżał spleśniały chleb jest dokładnie wyczyszczona.
Jedynymi wyjątkami od reguły jest pleśń, która pojawia się na salami i serze pleśniowym np. typu Brie. Ta forma pleśni jest bezpieczna i może być spożywania.