Czy powinniśmy się bać fruktozy?

article cover

Czy powinniśmy się bać fruktozy?

Negatywne skutki spożywania fruktozy mogą więc wystąpić, gdy spożywamy ją w dużych stężeniach, a także w towarzystwie nadmiaru kalorii i innych cukrów. Kluczowe jest to, by wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet – nie tylko na słodkościach, ale wszystkich produktach, które kupujemy w sklepie. Jeśli znajdziemy w składzie syrop fruktozowy lub glukozowo-fruktozowy, odłóżmy produkt z powrotem na półkę. Nie odmawiajmy sobie jednak fruktozy w formie owoców, których spożywanie jest zalecane i bezpieczne. Warto jednak pamiętać, by z nimi nie przesadzać – wystarczą dwie-trzy porcje dziennie, spożywane najlepiej w pierwszej połowie dnia. Osoby będące na diecie powinny wybierać te mniej kaloryczne, jak np. jabłka czy grejpfruty i starać się nie jeść ich na podwieczorek czy kolację.
Negatywne skutki spożywania fruktozy mogą więc wystąpić, gdy spożywamy ją w dużych stężeniach, a także w towarzystwie nadmiaru kalorii i innych cukrów. Kluczowe jest to, by wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet – nie tylko na słodkościach, ale wszystkich produktach, które kupujemy w sklepie. Jeśli znajdziemy w składzie syrop fruktozowy lub glukozowo-fruktozowy, odłóżmy produkt z powrotem na półkę. Nie odmawiajmy sobie jednak fruktozy w formie owoców, których spożywanie jest zalecane i bezpieczne. Warto jednak pamiętać, by z nimi nie przesadzać – wystarczą dwie-trzy porcje dziennie, spożywane najlepiej w pierwszej połowie dnia. Osoby będące na diecie powinny wybierać te mniej kaloryczne, jak np. jabłka czy grejpfruty i starać się nie jeść ich na podwieczorek czy kolację.
Należy zaznaczyć, że fruktoza faktycznie jest szkodliwa, ale tylko wtedy, gdy spożywa się ją w dużych ilościach. W przypadku owoców, aby sobie zaszkodzić, trzeba byłoby zjeść ich kilogramy. Znajdziemy w nich bowiem rozwodnioną fruktozę, dlatego nie zawierają tak dużego jej stężenia jak w przypadku produktów słodzonych syropem fruktozowym. Trzeba też wiedzieć, że owoce to źródło błonnika, który pozwala szybciej wydalać pokarmy i nie dopuszcza do odkładania się szkodliwych substancji. Najlepiej jeść owoce surowe, nieprzetworzone, gdyż w takiej postaci zawierają wiele dobroczynnych składników i witamin. Podobnie jest w przypadku obfitującego w fruktozę miodu, bo poza cukrami zawiera szereg cennych substancji i korzystnie działa na zdrowie.
Należy zaznaczyć, że fruktoza faktycznie jest szkodliwa, ale tylko wtedy, gdy spożywa się ją w dużych ilościach. W przypadku owoców, aby sobie zaszkodzić, trzeba byłoby zjeść ich kilogramy. Znajdziemy w nich bowiem rozwodnioną fruktozę, dlatego nie zawierają tak dużego jej stężenia jak w przypadku produktów słodzonych syropem fruktozowym. Trzeba też wiedzieć, że owoce to źródło błonnika, który pozwala szybciej wydalać pokarmy i nie dopuszcza do odkładania się szkodliwych substancji. Najlepiej jeść owoce surowe, nieprzetworzone, gdyż w takiej postaci zawierają wiele dobroczynnych składników i witamin. Podobnie jest w przypadku obfitującego w fruktozę miodu, bo poza cukrami zawiera szereg cennych substancji i korzystnie działa na zdrowie.
Każda komórka ludzkiego ciała używa i potrzebuje glukozy jako energii, zaś fruktoza jest przetwarzana tylko przez wątrobę. Kiedy dieta obfituje w duże ilości fruktozy, organ ten jest przeciążony i zaczyna przekształcać cukier w tłuszcz. Ten z kolei jest siłą napędową wielu poważnych i powszechnych dziś schorzeń – otyłości, chorób serca, cukrzyca typu 2, a także nowotworów. Często mylnie myślimy, że tyjemy i chorujemy od tłuszczów, dlatego staramy się je ograniczać kupując produkty typu „light”. Prawda jest taka, że to słodkości są głównym winowajcą.
Każda komórka ludzkiego ciała używa i potrzebuje glukozy jako energii, zaś fruktoza jest przetwarzana tylko przez wątrobę. Kiedy dieta obfituje w duże ilości fruktozy, organ ten jest przeciążony i zaczyna przekształcać cukier w tłuszcz. Ten z kolei jest siłą napędową wielu poważnych i powszechnych dziś schorzeń – otyłości, chorób serca, cukrzyca typu 2, a także nowotworów. Często mylnie myślimy, że tyjemy i chorujemy od tłuszczów, dlatego staramy się je ograniczać kupując produkty typu „light”. Prawda jest taka, że to słodkości są głównym winowajcą.
Najbardziej popularne substancje słodzące, które możemy znaleźć w większości napojów składają się z dwóch prostych cukrów: glukozy i fruktozy. O ile glukoza jest cukrem produkowanym przez każdą komórkę naszego ciała, a przez to substancją niezbędną do życia, o tyle fruktoza jest nam całkowicie zbędna. Organizm człowieka jej nie produkuje, a w historii ewolucji cukier ten nie był spożywany jedynie w postaci dojrzałych owoców.
Najbardziej popularne substancje słodzące, które możemy znaleźć w większości napojów składają się z dwóch prostych cukrów: glukozy i fruktozy. O ile glukoza jest cukrem produkowanym przez każdą komórkę naszego ciała, a przez to substancją niezbędną do życia, o tyle fruktoza jest nam całkowicie zbędna. Organizm człowieka jej nie produkuje, a w historii ewolucji cukier ten nie był spożywany jedynie w postaci dojrzałych owoców.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?