Reklama

Czy wiesz, że te produkty podwyższają poziom cholesterolu?

Kiedy kupujesz produkty w sklepie, po wielu z nich możesz się nie spodziewać, jak zły wpływ będą miały na twój poziom cholesterolu. Zawsze sprawdzaj znajdujące się na opakowaniach tabele wartości odżywczych. Jeśli poziom tłuszczów nasyconych jest na nich wysoki, produkt ten podniesie twój poziom LDL (złego cholesterolu). Sprawdź także, jakie są sugerowane porcje produktu, bo jeżeli zjesz go więcej, poziom LDL może wzrosnąć jeszcze bardziej.

Granola

Myślisz, że granola to świetny sposób na zdrowe śniadanie? Te pyszne i chrupiące płatki często są pełne tłuszczów nasyconych. Nawet, jeśli na opakowaniu znajduje się napis „fitness”, “low-fat”, ”slim” czy “light”, granola zawiera więcej szkodliwego tłuszczu, niż inne rodzaje płatków śniadaniowych. Wybieraj raczej płatki z pełnych zbóż, dodawaj do nich świeże owoce i ciesz się naprawdę zdrowym śniadaniem.

Tortille

Aby przygotować smaczne taco czy wrapy, trzeba mieć dobrą podstawę. Świetnie nadają się do tego tortille przygotowywane na bazie mąki. Jednak nawet te z mąki pełnoziarnistej są dla nas niezdrowe. Zdrowszym zamiennikiem są tortille kukurydziane, które, o ile nie są smażone lub przygotowywane na smalcu, zwierają o wiele mniej tłuszczów nasyconych. Połącz je ze zdrowymi dodatkami – grillowanym kurczakiem, soczystym pomidorem i świeżą sałatą.

Reklama

Margaryna w kostce

Wybrać masło czy margarynę? Oba te produkty zawierają dużo nasyconych tłuszczów i nie powinny pojawiać się w naszym menu zbyt często. Jeśli jednak wolisz margarynę, wybierz tę w plastikowym opakowaniu, ponieważ zawiera ona mniej tłuszczów i jest mniej szkodliwa dla twojego organizmu, niż margaryna w kostce. Upewnij się, że produkt, który wybierasz nie zawiera tłuszczów trans.

Zwierzęce organy wewnętrzne

Chociaż w świecie modnych restauracji popularne jest serwowanie potraw z wątroby, nerek i grasicy, dania te dostarczają o wiele więcej cholesterolu, niż inne. Co prawda wątroba wołowa zawiera dużo żelaza, ale nie jest jego jedynym źródłem i można ją z powodzeniem zastąpić. Wielbiciele takich specjałów mogą sobie pozwolić na małą porcję raz w miesiącu.

Makaron

Myślisz, że dieta śródziemnomorska nie podwyższy twojego poziomu cholesterolu? To prawda, o ile będziesz uważna. Unikaj sosów na bazie masła i śmietany, makaronów z mięsem i serem. Jeśli będziesz tego przestrzegać, makaron może być zupełnie nieszkodliwym składnikiem twojej diety, tylko nie jedz go za często.

Batoniki energetyzujące

Są stworzone dla osób, które trenują, na przykład na siłowni. Nie znaczy to, że są zdrowe. Musisz dokładnie sprawdzić tabelę wartości odżywczych, ponieważ batonik może zawierać zawrotną ilość tłuszczów nasyconych. Szczególnie wystrzegaj się tych, które przygotowane są na bazie olejów tropikalnych, na przykład oleju palmowego.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cholesterol
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy