Czym jest alergia krzyżowa?
Alergia potrafi skutecznie uprzykrzyć życie, zwłaszcza jeśli okaże się krzyżową. Otwierasz najcieplejsze miesiące roku katarem, wysypką i świądem skóry? Witamy w świecie alergików! Okazuje się, że osoby uczulone na pyłki mają większe prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowych. Problem nasila się zwłaszcza wiosną i latem, kiedy świat przyrody budzi się do życia. Czym jest alergia krzyżowa i co warto o niej wiedzieć? Wyjaśniamy.

Spis treści:
Czym jest alergia krzyżowa?
Wiosną i latem, kiedy pylą najczęściej alergizujące drzewa, trawy i zboża kłopoty alergików przybierają na sile. Nie tylko wskutek alergii wziewnej. Najcieplejsze miesiące roku zbierają też swoiste żniwo alergii pokarmowych. To nie jest przypadek. Coraz więcej osób boryka się z alergiami krzyżowymi. Czym one są?
O alergii krzyżowej mówimy, gdy przeciwciała IgE wytwarzane przez układ odpornościowy w organizmie alergika w stronę alergenu pierwotnego (np. pyłków traw), błędnie rozpoznają podobne w budowie białko, pochodzące z innego alergenu (np. pszenicy).
Czytaj również: Uciążliwa alergia na pyłki. Jak sobie z nią radzić?
Alergie krzyżowe: wziewne, pokarmowe i kontaktowe
Z alergią krzyżową mamy do czynienia, gdy reakcja alergiczna dotyczy co najmniej dwóch alergenów. Zdarza się, że jest ich dużo więcej. Trzeba zaznaczyć, że reakcje alergiczne zachodzą zarówno w grupie alergenów wziewnych, jak i pokarmowych oraz pomiędzy tymi grupami. Dochodzą jeszcze reakcje kontaktowe, wśród których jest alergia na lateks, chrom, nikiel, substancje zapachowe czy konserwanty.
Najpopularniejsze alergie krzyżowe
Wśród częstych, zwłaszcza wiosną i latem, sprzężeń alergicznych są alergie wziewno-pokarmowe. Z czym krzyżują najpopularniejsze alergeny wziewne?
Trawy: alergie krzyżowe

Dla jednych wiosna i lato to beztroski czas pikników na łąkach i polanach, dla innych prawdziwa udręka, której źródłem są pylące trawy i zboża. Masz alergię na trawy? Zwłaszcza latem zwróć uwagę na zawartość swojego talerza, by nie zwiększać ryzyka wystąpienia alergii krzyżowych. Wśród artykułów spożywczych, które krzyżowo reagują z pyłkami traw, wymienia się:
- produkty mączne, szczególnie pszenne i żytnie
- ziemniaki
- pomidory
- selery
- groch
- kiwi
- orzeszki ziemne
Brzoza - jeden z najczęstszych alergenów krzyżowych
U osób z alergią na pyłki brzozy często występuje nietolerancja na surowe warzywa i owoce. Wśród alergenów, które lubią krzyżować z brzozą, są takie produkty jak:
- kiwi
- jabłko
- gruszka
- brzoskwinia
- morela
- mango
- wiśnia
- czereśnia
- mak
- marchew
- pieprz
Alergia na roztocza kurzu domowego
Często diagnozowaną alergią jest ta na roztocza kurzu domowego. I ona również należy do "chętnie" krzyżujących z innymi alergenami. Czynnikami wywołującymi są tu zazwyczaj skorupiaki, czyli krewetki, ostrygi, kraby i ślimaki. Do reakcji krzyżowej może też dojść po zjedzeniu homara lub ośmiornicy. Ta alergia nie jest sezonową.

Jak się objawia alergia krzyżowa?
Objawy alergii krzyżowej pojawiają się zazwyczaj do 30 minut od zjedzenia produktu, który wchodzi w reakcję z alergenem wziewnym lub innym. Obok typowych, takich jak katar sienny, świąd skóry i wysypka, mogą dojść jeszcze inne. Najczęściej dotyczą powłok skórnych, układu oddechowego i pokarmowego. W sytuacjach skrajnych może dojść nawet do objawów ogólnoustrojowych, jak na przykład wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej jednak mamy do czynienia z łagodniejszymi objawami, jak:
- pieczenie i świąd śluzówek jamy ustnej, języka i ust,
- zajady,
- wodnisty katar,
- łzawienie oczu,
- kłopoty z oddychaniem, duszność, skurcz oskrzeli,
- wysypka, pokrzywka i inne zmiany skórne,
- alergiczny obrzęk naczynioruchowy.
Warto wiedzieć, że do wystąpienia alergii krzyżowej może dojść nawet pod wpływem małej dawki drugiego alergenu.

Zobacz więcej: