Czym jest apiterapia?
Choć apiterapia brzmi dosyć tajemniczo, jest stosowana w domowym leczeniu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Na czym dokładnie polega? Na stosowaniu wyjątkowych właściwości miodu i innych pochodnych produktów, takich jak wosk pszczeli, pierzga, pyłek kwiatowy, mleczko, a nawet jad pszczół. Taka kuracja jest bardzo wszechstronna, ponieważ nie tylko poprawia odporność, ale także usprawnia pracę układu pokarmowego, nerwowego oraz pomaga w problemach dermatologicznych. Apiterapię można wykonywać w zaciszu domowym, choć coraz częściej podobne zabiegi oferują gabinety kosmetyczne czy medyczne. Co trzeba wiedzieć o apiterapii? Jak z niej czerpać?
Apiterapia narodziła się Azji, choć z produktów pochodzenia pszczelego od wielu wieków korzystano w szerokim zakresie, np. w starożytnym Egipcie czy Grecji. W kuracji wykorzystuje się zarówno miód, ale także wosk pszczeli, pyłek kwiatowy, pierzgę, mleczko pszczele, propolis czy zasklep miodowy. Można je stosować samodzielnie, ale wytwarza się z nich również produkty, których substancją czynną są wytwory pochodzenia pszczelego (apiterapeutyki).
Miód. Efekt pracy pszczół
Miód jest podstawą współczesnej apiterapii. W sklepach można nabyć wiele rodzajów, ale często są one sztuczne. Dobrej jakości wyrób krystalizuje się, ma wyraźny zapach i smak, który po skosztowaniu powinien delikatnie drapać w gardle. Należy się wystrzegać różnorodnych mieszanek pochodzących z różnych terytoriów (taka informacja jest zawarta na etykiecie). Wśród miodów, kilka z nich zasługuję na szczególną uwagę:
*Miód akacjowy – charakteryzuje się jasną barwą oraz tym, że dłużej niż inne pozostaje płynny. Najlepszy jest do stosowania w przypadku dolegliwości związanych z układem pokarmowym, takich jak niestrawność czy nadkwasota, a także okazuje się pomocny w schorzeniach nerek i całego układu moczowego.
*Miód gryczany – posiada ciemnobrązową barwę, a także intensywny zapach i smak. Wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego szczególnie jest polecany w przypadku infekcji, a także schorzeń układu krążenia (np. nadciśnienie). Może wspomóc również detoksykację organizmu, ponieważ przyspiesza przemianę materii i oczyszcza wątrobę i jelita.
*Miód rzepakowy – zalicza się go do najdelikatniejszych, ale i najsłodszych miodów. Okazuje się szczególnie przydatny w infekcjach dróg oddechowych, pomaga je oczyścić i usunąć stan zapalny.
Pyłek kwiatowy zawiera tłuszcze, witaminy (C, D, K, E), sole mineralne oraz kwasy organiczne. Często jest wybierany przez wegetarian, ponieważ jest doskonałym źródłem białka. Pyłek kwiatowy może wzmacniać organizm, a także pomóc usunąć wiele dolegliwości bakteryjnych, takich jak trądzik. Ponadto jest przydatny w przypadku alergii pokarmowych, schorzeń dróg oddechowych, a także problemów z wątrobą i drogami żółciowymi.
Propolis
Propolis, zwany również kitem pszczelim, jest produktem, który pożyteczne owady używają przy budowie swojego gniazda. Ma lepką konsystencję o wyrazistym zapachu i może przybierać rozmaitą barwę: brązową, czerwoną, pomarańczową, brunatną lub czarną. Znajduję się w nim wiele korzystnych dla zdrowia substancji, takich jak kwasy fenolowe, flawonoidy i terpenoidy. Propolis może być składem wielu nalewek, kropli, syropów czy naparów. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, co stanowi ogromną pomoc w schorzeniach np. jamy ustnej czy skóry (trądzik). Propolis wykazuje również działanie regenerujące, okazuje się przydatny w przypadku skaleczeń i drobnych ran: dezynfekuje je, ułatwia gojenie i zapobiega powstawaniu blizn.
Pierzga pszczela jest produktem mniej popularnym niż miód, ale również jest wytwarzana przez pszczoły i służy im za pokarm. Składa się z miodu, śliny i pyłku kwiatowego, który jest zbijany w granulki i odpowiednio zabezpieczany. Pierzga zawiera szereg witamin, m.in. C, z grupy B, D, E i K. Polecana jest w okresie jesienno-zimowym, ponieważ regularnie stosowana wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom. Dodatkowo łagodzi nieprzyjemne objawy przeziębienia i grypy, a także wspiera pracę układu pokarmowego. Ponadto pierzga może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele produkowane jest przez pszczoły robotnice w małych ilościach. Służy do karmienia królowej w ulu, co pozwala jej żyć dłużej niż pozostałym owadom. Posiada kremowy kolor i perłowy połysk, jest gęste oraz charakteryzuje się cierpkim lub słodkim smakiem. Mleczko pszczele jest dodawane czasem do miodów, występuje także postaci kapsułek. Ma wyjątkowe właściwości, m.in. wspiera układ sercowo-naczyniowy, a także nerwowy. Wykazuje potencjał obniżenia ciśnienia tętniczego oraz zapobieganiu miażdżycy, a także chroni przed nadmiernym zmęczeniem czy poprawia samopoczucie. Jest również pomocne w przypadku rozmaitych dolegliwości skórnych, takich jak odleżyny, oparzenia, egzema, liszajce czy opryszczka.