Reklama

Czym jest wanilina?

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżej wanilii unoszącej się w cukierni, w której dodawana jest do lodów i ciast. Wanilia jest rośliną z rodziny storczykowatych, a owoce wanilii płaskolistnej są źródłem tak dobrze nam znanej przyprawy jaką jest laska wanilii. Wanilia jest wysoko ceniona w kręgach kulinarnych, a wielu smakoszy uważa ją za obowiązkową przyprawę w każdej spiżarni dobrego kucharza. Jednak wielu z nas daje się nabrać na popularny dodatek do ciast i deserów zwany „cukier wanilinowy”. Ale czy na pewno wanilinowy? Tak, wanilina jest organicznym związkiem chemicznym i stanowi jeden ze składników zapachowych prawdziwej wanilii.

Czym dokładnie jest wanilina?

Wanilina jest alternatywą ekstraktu waniliowego wykonanego z pulpy drzewnej. Jest ona powszechnie stosowana w celu zmniejszenia kosztów produkcji, ponieważ laska wanilii jest dość droga. Oczywiście w przeciwieństwie do naturalnej wanilii, ekstrakt wanilinowy wytwarzany jest z syntetycznych produktów. Niestety, wanilina jest bardzo tania i zdominowała rynek cukierniczy. W 90 procentach ciast i placków znajdziemy wanilinę, a nie prawdziwą wanilię.

Jak wanilina wpływa na nasz organizm?

Całe szczęście wanilina nie jest jednym z najbardziej toksycznych dodatków do żywności, jakie można znaleźć w składzie produktów. Zwykle wanilina nie powoduje większych objawów niż ból głowy czy alergia. Jednak jeśli szykujemy placek czy tort, który będzie spożywany w szczególności przez dzieci, to warto jednak zapłacić parę złotych więcej i kupić prawdziwą wanilię.

Reklama

Korzyści jakie niesie nam prawdziwa wanilia

Oprócz zupełnie innego smaku i zapachu pieczonego ciasta czy tortu, spożywając wanilinę tracisz drogocenne składniki wanilii. Wanilia w czystej postaci ma kilka korzyści zdrowotnych, które są dość istotne dla naszego organizmu. Wanilia zawiera wiele przeciwutleniaczy i substancji, które pomagają zwalczać bakterie nagromadzone w organizmie.

Wanilina może być tanim zamiennikiem wanilii, jednak nie dostarczy nam korzyści takich jak czysta wanilia. W przypadku, gdy chcemy, aby nasze wypieki miały niepowtarzalny smak i zapach oraz były bezpieczne dla najmłodszych, lepiej jest wybrać naturalną laskę wanilii jako dodatek. Wierzę, że jeśli raz skorzystasz z dobrodziejstwa wanilii to już nigdy nie będziesz chciała wrócić do sztucznej waniliny.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy