Reklama

Czym zastąpić sól? Pięć zdrowych propozycji

Nie bez powodu sól nazywana jest "białym zabójcą" lub "białą śmiercią". Jej wpływ na nasz organizm jest definitywnie negatywny, co do tej pory potwierdzono wieloma badaniami. Dlaczego powinniśmy od niej stronić? Po pierwsze sól zatrzymuje wodę w organizmie, utrudniając jego oczyszczanie, co w konsekwencji może prowadzić do chorób serca, zaburzania pracy układu krążenia i zawału. Po drugie sól sprzyja odkładaniu się tłuszczu, co często kończy się nadwagą lub otyłością. Po trzecie sól wypłukuje wapń z organizmu, zwiększając ryzyko zachorowania na osteoporozę. Dietetycy i lekarze przestrzegają przed jej szkodliwym działaniem i nakłaniają do prowadzenia zdrowego trybu życia. Wszystko po to, by oszczędzić nam bolesnych dolegliwości, poważnych chorób, a w konsekwencji wydłużyć życie. Jedną z propozycji specjalistów jest zastąpienie soli jej zdrowszymi zamiennikami. Smakują podobnie, ale nie wykazują szkodliwego wpływu na nasze zdrowie, a często wręcz przeciwnie. Sprawdź, na co wymienić sól, by potrawy były dużo zdrowsze i smaczniejsze.

1. Kurkuma

Ta żółta przyprawa o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych nada potrawom lekkiej pikanterii i słonawego smaku. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy zamiennik soli. Badania naukowe potwierdziły przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antybakteryjne działanie kurkumy. Wystarczy dostarczać regularnie do organizmu tę cenną przyprawę.

2. Oregano

Oregano - podstawa włoskiej kuchni - to jedno z najzdrowszych i najbardziej aromatycznych ziół na świecie. Znajdziemy w nim mnóstwo witamin i minerałów, których codziennie potrzebuje nasz organizm do prawidłowej pracy. Oregano świetnie wpływa na odporność chroniąc nas przed chorobami. Warto wymienić "białą śmierć" na to pyszne i zdrowe zioło.

Reklama

3. Czosnek

Czosnek nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat, a ponadto, jest wyjątkowo zdrowy. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Stosuj go w kuchni zamiast soli. Potrawy nie tylko będą smaczniejsze, ale i dużo zdrowsze.

4. Kminek

Choć nie każdy przepada za tą przyprawą, warto wiedzieć o jej dobroczynnym wpływie na zdrowie. Kminek dostarcza naszemu organizmowi potężnych ilości przeciwutleniaczy, chroniąc go przed działaniem wolnych rodników. Dzięki wyrazistemu smakowi doskonale zastąpi on sól. Możesz dodawać go do każdej potrawy. Im częściej będziesz go jeść, tym lepiej dla twojego zdrowia.

5. Sól himalajska

Sól himalajska uznawana jest za najzdrowszy rodzaj soli. Jej wpływ na na nasz organizm jest niezwykły. A wszystko za sprawą jej składu, w którym znajdziemy aż 84 minerały! Sól himalajska znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i w medycynie. W smaku jest bardzo łagodna, dlatego nie zepsuje żadnego dania. Koniecznie wypróbuj!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy