Reklama

Czynniki, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy

Zrzucenie zbędnych kilogramów nie jest ważne ze względów wizualnych, a zdrowotnych. Jeżeli cierpisz z powodu nadwagi, to prawdopodobieństwo wystąpienia u ciebie cukrzycy, nadciśnienia czy podwyższonego poziomu cholesterolu jest wyższe, niż u osób z prawidłową wagą. Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to musisz wiedzieć, że nie wszystko zależy od tego co i ile zjadasz. Istnieje kilka prostych czynników, które w połączeniu ze zdrową dieta pomogą zrzucić zbędne kilogramy.

Dobry nastrój

Wszystkie filmy lubią podkreślać, że kiedy jesteśmy w złym nastroju, to odpowiednia humor poprawi nam wiaderko lodów lub kilka tabliczek czekolady. Nieświadomie podążamy za tym trendem, choć w rzeczywistości, jedzenie nie poprawi naszego złego samopoczucia. Również dobry nastrój nie sprzyja naszej diecie. Kiedy jesteśmy pobudzeni zapominamy o liczeniu kalorii i zapominamy o naszych celach dietetycznych. Warto zwracać uwagę na to co jemy zarówno w czasie złego jak i dobrego nastroju. Ustal sobie tygodniową dawkę produktów na zły nastrój i bez względu na wszystko przestrzegaj jej. W chwilach zwątpienia będziesz mieć alternatywę, ale nie stracisz kontroli nad ilością zjadanych kalorii.

Reklama

Temperatura otoczenia

Im niższa temperatura otoczenia, tym więcej zjadasz. Twój organizm wykorzystuje jedzenie (i tkankę tłuszczową), aby izolować się od zimna i zachować ciepłotę na odpowiednim poziomie. W chłodne dni mamy więc tendencję do tego żeby jeść więcej. Najważniejsze jest, aby jeść powoli, żeby nasz mózg zdążył otrzymać impuls od żołądka, że jesteśmy już najedzeni. Możesz żuć jedzenie przez określoną ilość czasu, można też wprowadzić w sobie nawyk, aby odkładać sztućce pomiędzy kęsami i nie podnosić ich przed połknięciem tego, co znalazło się już w ustach.

Pełne światło podczas posiłku

Lekko przygaszone, miękkie oświetlenie zwiększa ilość zjadanych posiłków na dwa sposoby. Przede wszystkim słabe oświetlenie sprawia, że ​​środowisko staje się bardziej komfortowe, co powoduje uczucie rozleniwienia nad posiłkiem, a w wyniku nadmiernej pobłażliwości spędzamy nad talerzem o wiele więcej czasu i zjadamy więcej. Ponadto, jeśli jesz w towarzystwie innych ludzi, słabe oświetlenie sprawia, że ​jesteś ​mniej świadom tego ile zjadasz. Częściej decydujesz się wówczas na deser. Następnym razem, gdy będziesz jeść, włącz pełne oświetlenie, a zauważysz, że twoje posiłki staną się bardziej świadome i mniejsze.

Spokojna muzyka

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego restauracje fast food sprzedają o wiele więcej jedzenia od cichych i spokojnych restauracji? Albo restauracje przy centrach handlowych, w których panuje ciągły hałas i gra szybka muzyka? Niedawno udowodniono, że stymulacja akustyczna potęguje efekt głodu. Im szybsza muzyka grana jest w restauracji lub w twoim otoczeniu w porze posiłków, tym szybciej i więcej będziesz jeść. Prędkość jedzenie może wyprzedzić impuls który mózg wysyła w momencie gdy jesteśmy już najedzeni. Może to prowadzić do nadmiernej konsumpcji i zrujnować twoją walkę z nadmiernymi kilogramami.

Jedz w samotności

Z im większą grupą przyjaciół jesz tym więcej zjadasz. Według badań naukowych porcje mogą zwiększać się nawet o 11 procent. Im więcej ludzi bierze udział w posiłku tym dłużej on potrwa. Jedzenie w samotności jest znacznie zdrowsze, choć nie każdy lubi jeść w samotności.

Nie czytaj w trakcie jedzenia

Czy można usiąść do jedzenia z książką lub gazetą? Im dłużej czytasz, tym więcej jesz. Ludzie, którzy jedzą i czytają jednocześnie, nie przestają jeść dopóki nie skończą czytać. To samo tyczy się jedzenia przed telewizorem. Podczas oglądania ulubionego programu lub filmu, masz tendencję do jedzenia większej porcji niż zamierzałeś. Miska popcornu i paczka chipsów po prostu zniknie. To samo dzieje się podczas czytania.

Odpowiedni talerz

Nadszedł czas, aby spojrzeć na naczynia z których jemy, a to może być głównym czynnikiem przejadania się przy każdym posiłku. Talerze, tak jak i porcje na nich serwowane wydają się większe i większe. Jest to modne, więc w domu i w restauracji jemy na ogromnych białych talerzach, ale duże porcje posiłków sprawiają na nich wrażenie małych, więc zjadamy więcej. Spróbuj zamienić swój stale używany talerz na mniejszy, daj mu szansę przez tydzień i zwróć uwagę jak ta prosta zmiana wpływa na ilość spożywanego pokarmu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy