Desery dla cukrzyka – przepisy na chwilę przyjemności
Cukrzyca to choroba przewlekła i nieuleczalna. Kontroluje się ją za sprawą zażywania leków, uprawiania aktywności fizycznej, a także prowadzenia właściwej diety. Jej elementem mogą być również smaczne desery. Jakie przepisy można wykorzystać?
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną. To przyczyna zawyżonego poziomu cukru we krwi, określanego hiperglikemią. Choroba powoduje, że organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny. Jest to hormon wytwarzany przez komórki beta trzustki i odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi.
Ze względu na to, że u cukrzyków trzustka nie pracuje odpowiednio, powinni oni dbać o to, aby dieta składała się z właściwych produktów. Artykuły spożywcze mają zapewniać równowagę: węglowodanów, białek i tłuszczów w diecie, przy jednoczesnym utrzymywaniu cukru na bezpiecznym dla zdrowia poziomie.
Do produktów, które mogą spożywać cukrzycy, zalicza się warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Wśród takich produktów znajdują się m.in.: szpinak, brokuły, kalafior, sałata, pomidory, ogórki i papryka.
Dieta cukrzyka powinna również uwzględniać owoce o niskim indeksie glikemicznym. Do tej grupy można zaliczyć: jagody, truskawki, maliny, jeżyny, awokado, kiwi, a także pomarańcze i grejpfruty. Do tego można dołączyć zdrowe tłuszcze: orzechy, nasiona oraz oliwę z oliwek.
Całość diety cukrzyka powinny uzupełniać produkty pełnoziarniste, a także białka o niskiej zawartości tłuszczu. Do codziennego trybu żywienia należy też włączyć niskotłuszczowe produkty mleczne. Wspomniane zestawienie daje wystarczająco możliwości do skomponowania smacznego i bezpiecznego dla cukrzyka deseru.
Czytaj również: Jak pozbyć się siniaków? Wykorzystaj babcine patenty
Mascarpone to ser z dużą zawartością tłuszczu. Jego nadmierne spożywanie może zakończyć się otyłością lub chorobą serca. Dlatego w deserze powinien pełnić tylko funkcję akcentu. Można go też udanie zastąpić bezpieczniejszymi dla diabetyka produktami, na przykład jogurtem greckim.
Deser może obejmować truskawki. Mogą jednak to być inne jagody i jeżyny. Należy wziąć ok. 100 g jogurtu greckiego i do tego dołożyć ok. 90 g owoców pokrojonych w drobną kostkę. Smak można urozmaicić kilkoma kropelkami limonki. Całość można udekorować jedną łyżeczką mascarpone na wierzchu, paroma orzechami i listkiem mięty.
Nasiona chia zawierają prozdrowotne składniki odżywcze, w tym błonnik, fosfor, wapń i dużo białka. Są bogate także w witaminę B, E i K. Garść nasion chia można zmieszać w małej szklance z wodą. Potem trzeba odczekać ok. 2 godziny, aż przyjmą galaretowatą konsystencję.
W międzyczasie można przygotować zblendowane owoce. Świetnie nada się do tego miks kiwi, pomarańczy i grejpfrutów. Po stężeniu nasion chia całość należy wymieszać. Pyszny przysmak z nasionami chia gotowy.
Deser łączący słodko-kwaśny smak owoców i sprężystą konsystencję galaretki będzie dobrą propozycją dla cukrzyków. Do przepisu będzie potrzebna galaretka bez cukru, garść ulubionych owoców (w ćwiartkach, plasterkach lub drobnej kostce), a także jogurt skyr.
Galaretę należy zalać gorącą wodą. Następnie, po ostygnięciu, można wprowadzić ją do naczynia, w którym uprzednio umieściliśmy owoce. Gdy galaretka stężeje, górę deseru należy wypełnić jogurtem skyr. Całość można udekorować wafelkami o niskiej zawartości cukru. Jest to świetna propozycja na szybki deser dla cukrzyka.
Czytaj również: Pijemy dla zdrowia, ale może zaszkodzić. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka