Dieta 50/50 - co jeść?
Stworzył ją znany amerykański chirurg plastyczny. Zaleca on co drugi dzień ścisły post, zaś w pozostałe dni – jedzenie wszystkiego, na co masz ochotę (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Dietę tę stosuj do osiągnięcia wymarzonej wagi. Dr Johnson przekonuje, że w dwa miesiące można zgubić nawet 15 kg.

Składniki
Warzywa zielone i czerwone
Niskokaloryczne sałaty, rzodkiewka, papryka, pomidory, cukinia to dobry wybór na dni postu. Marchew, buraki, kapustę, bób pałaszuj w pozostałe dni tygodnia.
Składniki
Owocowy talerz
W dni postne wybieraj tylko niesłodkie owoce, np. truskawki, kiwi, cytrusy. Jabłka, gruszki i winogrona zostaw na dni pozostałe, ale ogranicz ich ilość.
Składniki
Ile kalorii dziennie?
W dni postu pilnuj, by nie przekraczać 35% dziennego zapotrzebowania na kalorie (400 kcal). W pozostałe dni nie powinnaś spożywać więcej niż 2500 kcal na dzień.
Składniki
Jadłospis na dzień postu
Śniadanie: kawa z mlekiem 0,5%, grahamka z chudą wędliną; przekąska: pomarańcza; obiad: mała zgrillowana pierś kurczaka z jarzynami; kolacja: 200 g warzyw.
Składniki
Co jeść w pozostałe dni?
Np. na śniadanie: musli z mlekiem 0,5%, kanapka z chudym twarogiem; przekąska: kanapka z polędwicą drobiową, sok z marchwi; obiad: indyk duszony z warzywami, galaretka.
Składniki
Minusy diety 50/50
Zdaniem dietetyków może ona prowadzić do spowolnienia tempa przemiany materii. Ryzyko zwiększa się wówczas, gdy w dniu normalnej diety posiłek był zbyt tłusty.