Reklama

Dieta antyoksydacyjna - antidotum na wszelkie choroby

Wielu z nas szuka sposobów, by skutecznie chronić organizm przed poważnymi chorobami, głównie nowotworowymi. Często wybieramy najprostsze rozwiązanie - zażywanie suplementów diety w tabletkach. Efekt? W jeden dzień zjadamy nawet kilkanaście różnych tabletek zapominając o tym, że nie jest to najlepsza forma dbania o zdrowie. Co zatem robić, by wzmocnić organizm i uchronić go przed poważnymi chorobami? Wystarczy wzbogacić dietę o naturalne antyoksydanty, które skutecznie eliminują wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój większości schorzeń. Sprawdźmy, które produkty zawierają ich najwięcej.

Antyoksydanty - czym są?

Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, to związki chemiczne hamujące reakcje utleniania w organizmie. Co to oznacza w praktyce? Nawet niewielkie dawki przeciwutleniaczy eliminują wolne rodniki z organizmu i nie dopuszczają do ich powstawania. Wolne rodniki odpowiedzialne są za rozwój większości chorób, w tym nowotworów. Jednak to nie wszystko. Oprócz ochrony przed chorobami antyoksydanty opóźniają również procesy starzenia się. Zapewniają nam zatem na dłużej młodość i piękny wygląd.

Antyoksydanty można podzielić na dwie grupy. Pierwsza to antyoksydanty endogenne, czyli wytwarzane przez organizm. Druga grupa - przeciwutleniacze egzogenne - to substancje przyjmowane z pożywieniem.

Reklama

Naturalne antyoksydanty, czyli co powinno znaleźć się w diecie każdego z nas

Niewątpliwie antyoksydanty potrzebne są każdemu organizmowi. Nie ważne, czy jest to człowiek młody lub stary. Przeciwutleniacze wzmacniają nasze zdrowie i usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. Oto ich najbogatsze źródła.

Owoce i warzywa

Przyjmuje się, że większość warzyw oraz owoców zawiera substancje przeciwutleniające. Stąd powinny zająć one kluczowe miejsce w diecie. Jednak możemy wymienić kilka z nich, które wykazują najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne. Oto one:

Warzywa

- karczochy

- buraki

- pomidory

- pietruszka

- marchew

- szpinak

- awokado

- papryka

Owoce

- suszone owoce

- borówka amerykańska

- żurawina

- aronia

- czarna porzeczka

- maliny

- truskawki

- ciemne winogrona

- jabłka

- granat

- cytrusy

- melon

Spore ilości przeciwutleniaczy znajdziemy również w łososiu, drobiu, orzechach, kakao, herbacie (szczególnie zielonej), ziołach, orientalnych przyprawach, oleju rzepakowym oraz w winie. Wszystkie te produkty warto uwzględnić w naszej diecie.

Przykładowy dzienny jadłospis

Oto przykładowy dzienny jadłospis bogaty w naturalne antyoksydanty:

Śniadanie

Musli z jogurtem naturalnym z garścią mieszanki suszonych owoców, łyżeczką miodu oraz garścią borówek amerykańskich. Szklanka koktajlu z buraka i szpinaku przygotowanego z sokiem lub chudym mlekiem bez dodatku konserwantów.

Drugie śniadanie

Dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa z pastą przygotowaną z awokado i pomidorów. Kubek zielonej herbaty.

Obiad

Pierś z indyka pieczona w piekarniku, bukiet warzyw na parze, pieczony burak, sałatka ze świeżego szpinaku i pomidorów. Danie można przyprawić wedle uznania.

Kolacja

Omlet z pomidorem, orzechami i szpinakiem doprawiony orientalnymi przyprawami. Kubek zielonej herbaty.

Żywność bogata w antyoksydanty powinna zajmować kluczowe miejsce w jadłospisie przez cały rok. Warto pamiętać również o regularnym piciu wody - minimum osiem szklanek dziennie. Pozwala ona oczyścić organizm z toksyn i usprawnia jego pracę.

Uwaga na przeciwutleniacze w tabletkach

Każda wartość odżywcza oraz substancja lepiej wchłania się do organizmu, gdy dostarczamy ją w naturalnej postaci. Jeśli jemy produkty bogate w antyoksydanty, nie musimy stosować już tabletek. Nadmiar antyoksydantów w organizmie również nie jest wskazany. Możemy nabawić się wówczas dodatkowych problemów zdrowotnych.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy