Dieta bezglutenowa - co jeść, czego unikać?
W diecie bezglutenowej zakazane są produkty zawierające ziarno pszenicy, żyta i jęczmienia, a nawet owsa, który jest często zanieczyszczony domieszką tych zbóż. Wystrzegaj się też zbożowej kawy, owocowych przetworów oraz przypraw zawierających gluten, a ponadto piwa, lodów, keczupów i gotowych majonezów.
Składniki
Gdzie nie ma glutenu?
Bez obaw możesz jeść kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, soczewicę, fasolę, a ponadto orzechy, jaja, mięso, drób i ryby. Uważaj jednak na zupy, często podprawiane mąką. Nie jedz naleśników, gofrów, uszek i sajgonek.
Składniki
Śniadanie bezglutenowca
Możesz zaserwować sobie np. pyszne placuszki zrobione z ryżu albo kaszy kukurydzianej, jajka i mleka, z dodatkiem np. wiórków kokosowych. Doskonale pasuje do nich mus z uprażonych jabłek, bananów czy pomarańczy albo np. jogurt naturalny z owocami.
Składniki
Moc warzyw i owoców
Pałaszuj jak największe ilości jabłek, porzeczek, winogron. Zalecane są też marchew i brokuł, np. gotowane na parze, piure z buraków, blanszowany szpinak, sałata. Uważaj jednak na gotowe dressingi, które mogą zawierać gluten.
Składniki
Co do picia?
Zalecana jest herbata czarna, herbatki ziołowe, kakao, woda mineralna bez gazu, łagodne soki jednodniowe, np. z marchwi, grejpfrutów czy jabłek. Możesz też delektować się produktami mlecznymi, np. jogurtem czy kefirem (sprawdzaj jednak etykiety).
Składniki
Wskazówki
* W wielu sklepach znajdziesz działy poświęcone żywności bezglutenowej. Jej znakiem rozpoznawczym jest przekreślony kłos na etykiecie.
* Jeśli nie jesteś w stanie stale stosować diety bezglutenowej, oczyść organizm, stosując ją przynajmniej przez miesiąc. Wcześniej jednak dowiedz się, czy Twój lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań.