Dieta bezglutenowa - co jeść, czego unikać?
W diecie bezglutenowej zakazane są produkty zawierające ziarno pszenicy, żyta i jęczmienia, a nawet owsa, który jest często zanieczyszczony domieszką tych zbóż. Wystrzegaj się też zbożowej kawy, owocowych przetworów oraz przypraw zawierających gluten, a ponadto piwa, lodów, keczupów i gotowych majonezów.
Bez obaw możesz jeść kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, soczewicę, fasolę, a ponadto orzechy, jaja, mięso, drób i ryby. Uważaj jednak na zupy, często podprawiane mąką. Nie jedz naleśników, gofrów, uszek i sajgonek.
Możesz zaserwować sobie np. pyszne placuszki zrobione z ryżu albo kaszy kukurydzianej, jajka i mleka, z dodatkiem np. wiórków kokosowych. Doskonale pasuje do nich mus z uprażonych jabłek, bananów czy pomarańczy albo np. jogurt naturalny z owocami.
Pałaszuj jak największe ilości jabłek, porzeczek, winogron. Zalecane są też marchew i brokuł, np. gotowane na parze, piure z buraków, blanszowany szpinak, sałata. Uważaj jednak na gotowe dressingi, które mogą zawierać gluten.
Zalecana jest herbata czarna, herbatki ziołowe, kakao, woda mineralna bez gazu, łagodne soki jednodniowe, np. z marchwi, grejpfrutów czy jabłek. Możesz też delektować się produktami mlecznymi, np. jogurtem czy kefirem (sprawdzaj jednak etykiety).
* W wielu sklepach znajdziesz działy poświęcone żywności bezglutenowej. Jej znakiem rozpoznawczym jest przekreślony kłos na etykiecie.
* Jeśli nie jesteś w stanie stale stosować diety bezglutenowej, oczyść organizm, stosując ją przynajmniej przez miesiąc. Wcześniej jednak dowiedz się, czy Twój lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań.