Reklama

Reklama

Dieta bezmięsna groźna dla zdrowia mózgu?

Eliminacja mięsa z jadłospisu to praktyka ciesząca się w ostatnim czasie coraz większą popularnością. Stosowanie diety bezmięsnej ma jednak swoją ciemną stronę - brytyjscy naukowcy odkryli, że u wegan i wegetarian może wstępować większe ryzyko udaru mózgu.

Wegetarianie i weganie najprawdopodobniej będą zaniepokojeni wynikami nowego badania naukowego, które dostarczyło zaskakującego odkrycia: otóż osoby stosujące na co dzień dietę bezmięsną - zwykle uważaną za zdrowszą i korzystniejszą dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego - mogą być w istocie obarczone większym ryzykiem udaru mózgu niż osoby spożywające mięso.

Reklama

Nie oznacza to jednak wcale, że wegetarianie winni natychmiast porzucić dotychczasowe nawyki żywieniowe. W artykule opublikowanym w brytyjskim czasopiśmie medycznym "BMJ" stwierdzono, iż istnieje korelacja między stosowaniem diety nieuwzględniającej mięsa a niewielkim wzrostem ryzyka udaru mózgu. Badania potwierdziły jednocześnie wyniki wcześniejszych analiz naukowych mówiących o tym, że u wegetarian i wegan zauważa się mniejsze ryzyko chorób serca niż u osób jedzących mięso.

- Należy podkreślić, że przyjrzeliśmy się tutaj dwóm aspektom oddziaływania diety bezmięsnej na zdrowie stosujących ją osób - mówi współautorka badania Tammy Tong, epidemiolog żywieniowy z Uniwersytetu w Oksfordzie. Po wnikliwej analizie uczeni doszli do wniosku, że "niższe ryzyko chorób serca wydaje się być istotniejsze dla zdrowia niż niewielki wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia udaru".


Dowiedz się więcej na temat: wegetarianizm | udar

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje