Dieta biblijna - zasady
Dieta biblijna, zwana też Dietą Stwórcy oparta jest na Starym Testamencie. Jej autorem jest Jordan Rubin, który wymyślił ją chcąc znaleźć ulgę w chorobie Leśniowskiego-Crohna, z którą zmagał się od wielu lat. Zgodnie z jego zaleceniami dieta powinna trwać 40 dni. Posiłki trzeba jeść regularnie i powoli. Jakie jeszcze zasady obowiązują w przypadku diety biblijnej?
Ma ona ustabilizować poziom cukru we krwi. Przez dwa tygodnie możesz jeść jedynie mięso, ryby oraz zielone warzywa. Unikaj wtedy jednak roślin strączkowych.
Teraz możesz wzbogacić jedzenie z pierwszej fazy o jak najmniej przetworzone ziarna zbóż (proso, kukurydzę, żyto, jęczmień, owies) oraz kasze.
Możesz włączyć do diety słodkie owoce, cytrusy i rośliny strączkowe. W każdym tygodniu jej trwania trzeba zrobić dzień postu. Wtedy pije się tylko wodę i świeże soki z warzyw.
Nasiona – sezam, len, dynia, słonecznik. Ryby dziko żyjące – dorsz, śledź, halibut, łosoś, makrela, pstrąg. Nabiał (maślanka, kefir) i jajka.
W czasie diety Stwórcy od drugiej fazy dozwolone są małe przekąski. Wolno jeść orzechy: nerkowca, włoskie, migdały, pekan, brazylijskie. Nie mogą być prażone.
Dietę Stwórcy – z wyłączeniem fazy pierwszej – można stosować dowolnie długo. Warto pamiętać, że istotną rolę odgrywa w niej też sen. Kładź się spać przed godz. 22:30.