Dieta chorych na zespół jelita nadwrażliwego
Osoby cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego powinny uzależniać swój jadłospis od tego, w jakiej fazie jest obecnie ich choroba.
W okresie biegunek zalecane są: słaba kawa z zabielaczem, słaba herbata, kawa zbożowa, mleko i śmietanka tylko przy braku nietolerancji na laktozę, rozcieńczone soki owocowe i warzywne; twaróg i sery topione ubogotłuszczowe (tylko przy braku nietolerancji na laktozę); masło, miękkie margaryny (np. słoneczna, kujawska itp.); jajka na miękko; mięso cielęce, wołowe, indyk, kurczaki, króIik, chude ryby gotowane, parówki delikatesowe, szynka, polędwica; buliony, gotowane przecierane warzywa, chudy rosół; biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuszczony, biszkopty; marchew, sałata, ziemniaki, (najlepiej purre). rzodkiewki, pomidory (bez skórki), ogórki; muz jabłkowy, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe, arbuzy; galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (przy braku nietolerancji na laktozę), landrynki, miód; sól, cukier, kminek, pietruszka. kwasek cytrynowy, sok z cytryny.
Produkty, które można jeść w fazie zaparć: mleko 0,5 lub 1,5 proc., kefir, jogurty, maślanka, kawa zbożowa, słaba herbata, napary ziołowe, napoje fermentowane z mleka; twaróg i biały ser chudy lub półtłusty; oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, olej z oliwek, margaryny miękkie (np. słoneczna) i masło w ograniczonych ilościach; białka, żołtka jajek do 3 sztuk tygodniowo; chude mięso: cielęcina, wołowina, indyk, kurczaki, królik; chude ryby: dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś; chuda szynka, polędwica, parówki delikatesowe; zupy na wywarach z włoszczyzny. warzywne, krupniki, mleczno-owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka; pieczywo ciemne, o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, graham, z dodatkiem otrębów i ziaren, pieczywo chrupkie, pumpernikiel itp. mąki: żytnia, pszenna niskiego przemiału, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne; wszystkie warzywa a zwłaszcza bogate w błonnik pokarmowy (kapustne, buraki, brukiew, kalarepa itp.), ziemniaki gotowane, pieczone, purre; wszystkie owoce; surowe owoce, kompoty, galaretki, budynie, powidła, miód, dżemy i marmolady, cukierki twarde np. landrynki; liście laurowe, angielskie ziele, koperek, wanilia, sok z cytryny, pozostałe przyprawy w ograniczonych ilościach.