Dieta czekoladowa: Czy warto ją stosować?
Odchudzanie się często jest prawdziwym wyzwaniem – wymaga wyrzeczeń i samozaparcia. Szczególnie trudne są pierwsze dni i przyzwyczajenie organizmu do ujemnego bilansu energetycznego czy znacznego ograniczenia węglowodanów prostych. Nic dziwnego, że wiele osób w tym czasie zmaga się z obniżeniem nastroju, głodem na słodycze i ogólną frustracją. Dlatego dieta czekoladowa może brzmieć jak prawdziwe wybawienie, zwłaszcza że udowodniono jej pozytywny wpływ na odchudzanie. Na czym polega dieta czekoladowa i czy warto ją stosować?
Dieta czekoladowa polega na spożywaniu niewielkich ilości czekolady na pół godziny przed śniadaniem, obiadem oraz w godzinach popołudniowych. Kluczowe jest to, by była to wysokiej jakości gorzka czekolada (najlepiej zawierająca 90 proc. kakao). Łącznie w ciągu dnia można zjeść maksymalnie sześć kostek (czekolada jest kaloryczna, a w większych ilościach może też uzależniać i powodować dolegliwości trawienne). Skutecznie hamują one głód na słodycze, regulują poziom cukru we krwi i zapewniają uczucie sytości. Czekolada spożywana przed posiłkami sprawia, że jemy mniej bez uczucia głodzenia się, a w godzinach popołudniowych zapobiega spadkom nastroju i dodaje energii. Trzeba jednak pamiętać, że czekolada jest jedynie elementem diety odchudzającej. Podczas jej trwania musimy pamiętać o właściwym bilansowaniu posiłków, a przede wszystkim o ujemnym bilansie energetycznym. Podstawą odżywiania się powinny być warzywa i chude białko, a także węglowodany złożone. By jeszcze szybciej spalić tkankę tłuszczową, do posiłków i koktajli warto dodawać naturalne termogeniki, czyli imbir, kurkumę, cynamon oraz ostre przyprawy (papryczkę chili, pieprz cayenne).
Gorzka czekolada w niewielkich ilościach ma zbawienny wpływ podczas odchudzania się. Przede wszystkim zawiera fenyloetyloaminę, która działa psychoaktywnie i poprawia nastrój, co jest kluczowe w czasie walki z nadprogramowymi kilogramami. Skutecznie pomaga też zapanować nad głodem na słodycze i niweluje uczucie ciągłych wyrzeczeń. Hamuje też apetyt i zwiększa wrażenie sytości. Gorzka czekolada zawiera też sporo błonnika, który reguluje wchłanianie tłuszczów i węglowodanów oraz poprawia pracę jelit. Chroni w ten sposób przed magazynowaniem nadmiaru cukrów w postaci tkanki tłuszczowej. Znajdziemy w niej też substancje, które sprzyjają spalaniu tłuszczu – teofilinę, teobrominę i kofeinę. Ta ostatnia dodatkowo pobudza organizm i dodaje nam energii.
Włączenie gorzkiej czekolady do diety redukcyjnej przynosi też wiele innych korzyści. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się i wzmacniają naczynia krwionośne. W ten sposób poprawiają też kondycję skóry. W gorzkiej czekoladzie znajdziemy również sporo magnezu, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, i potasu odpowiedzialnego za prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi i pracę serca. Dieta czekoladowa opiera się na zbilansowanych posiłkach, wyklucza jedynie żywność wysokoprzetworzoną, w tym słodycze. Zastępując je czekoladą, umożliwia jednak łatwe zapanowanie nad głodem cukru, który dla wielu osób jest najbardziej uciążliwym elementem diet redukcyjnych.