Dieta dla cukrzyków: Co jeść, a czego unikać?
Według statystyk na cukrzycę cierpi ponad dwa miliony Polaków. Na świecie liczba chorych wzrasta z roku na rok. Bez wątpienia cukrzyca to jedna z najczęstszych i najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Niestety wiele osób wciąż nie wie o swojej chorobie, co może prowadzić do poważnych powikłań i obniżyć jakość życia. W leczeniu cukrzycy najważniejsze są odpowiednio dobrane leki, edukacja na temat choroby, aktywność fizyczna i prawidłowo dobrana dieta. Lekarze twierdzą, że to właśnie jadłospis w dużej mierze decyduje o samopoczuciu chorego. Co powinno znaleźć się w diecie cukrzyka, a jakie produkty będą szczególnie szkodliwe dla diabetyków? Tłumaczymy poniżej.
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną. Rozwija się na skutek zaburzeń wydzielania insuliny, które prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Nieleczona cukrzyca prowadzi do przewlekłych powikłań w pracy organizmu, a także do trwałego uszkodzenia różnych narządów, m. in. oczu, nerek, serca czy naczyń krwionośnych.
Cukrzyca występuje w różnych typach:
• Cukrzyca typu pierwszego – nazywana również młodzieńczą, gdyż chorzy to zazwyczaj ludzie młodzi, atakuje nagle, bezpośrednią przyczyną jest brak lub zbyt mała ilość insuliny produkowanej przez trzustkę.
• Cukrzyca typu drugiego – to najczęstszy typ cukrzycy, cechuje się tzw. insulinoodpornością, czyli zmniejszoną wrażliwością tkanek w organizmie na insulinę. To dlatego chory odczuwa większe zapotrzebowanie na ten hormon. Cukrzyca typu drugiego daje zazwyczaj niezauważalne objawy. Chorzy przed lata mogą nie odczuwać żadnych objawów.
• Od niedawna nazywa się również chorobę Alzheimera trzecim typem cukrzycy.
Najpopularniejsze objawy cukrzycy to:
• zwiększony apetyt;
• spadek masy ciała;
• częste oddawanie moczu;
• chroniczne zmęczenie, senność w ciągu dnia;
• zaburzenia widzenia.
Do czynników sprzyjających cukrzycy można zaliczyć:
• otyłość i nadwagę;
• niezdrowy tryb życia;
• siedzącą pracę i brak aktywności fizycznej;
• występowanie cukrzycy w rodzinie.
Najważniejsze w cukrzycy jest szybkie wykrycie choroby i odpowiednio dobrane leczenie. Chory pierwszorzędnie powinien pamiętać o prawidłowo zbilansowanej diecie, regularnym zażywaniu leków, a także aktywności fizycznej. Sprawdźmy, jakie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie cukrzyka, a które będą dla szkodliwe dla diabetyków.
Produkty chude
Diabetycy często zmagają się z nadwagą lub otyłością, które związane są z zaburzeniami glukozy we krwi. To dlatego, że tłuszcz trzewny (występujący wokół brzucha) wykazuje wysoką aktywność metaboliczną, która obniża stężenie cukru we krwi. Trudno się dziwić, że najważniejszym zaleceniem dla cukrzyków z nadwagą jest redukcja masy ciała. Stąd osoby z nadwagą pierwszorzędnie powinny zrezygnować ze spożywania tłustych i wysokokalorycznych produktów. Co zatem powinni jeść cukrzycy?
Przede wszystkim produkty z niską zawartością tłuszczu. Dotyczy to głównie mięs, nabiału i tłuszczów spożywczych. Dieta cukrzyk powinna być bogata w:
• chude mięso (drób, cielęcina, chuda wołowina);
• ryby (w różnej postaci);
• produkty z grupy nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu (ale nie zeroprocentowe);
• jajka;
• oliwę z oliwek;
• probiotyki.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Produkty wskazane dla cukrzyków to również te o niskim indeksie glikemicznym – zawierające niewielkie ilości cukrów prostych i łatwo przyswajalny błonnik. W diecie diabetyka powinny znaleźć się zatem:
• pieczywo razowe;
• płatki owsiane;
• kasza;
• brązowy ryż;
• produkty pełnoziarniste;
• warzywa (szczególnie zielone liściaste, które zawierają cenne kwasy omega-3);
• orzechy (źródło kwasów nienasyconych).
Owoce z niską zawartością cukru
Owoce, mimo że zdrowe i pełne wartości odżywczych, nie wszystkie zalecane są diabetykom. Powód jest prosty – zawierają duże ilości fruktozy. Te, które mogą jeść diabetycy, to:
• czereśnie;
• gruszki;
• jabłka;
• pomarańcze;
• czarne porzeczki i borówki;
• granaty;
• maliny;
• truskawki.
Ważne
Osoby chore na cukrzycę powinny pamiętać o regularnym dostarczaniu płynów do organizmu. Najlepiej w postaci wody mineralnej, naparów ziołowych oraz soków z owoców o niskim indeksie glikemicznym.
W grupie produktów, których cukrzycy powinni unikać, z pewnością znajduje się żywność tłusta, wysokokaloryczna, zawierająca spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, prostych cukrów i węglowodanów. Oto popularne produkty, od których diabetycy powinni zdecydowanie stronić:
Produkty tłuste:
• tłuste mięsa;
• pełnotłuste produkty z gruby nabiału;
• margaryna, oleje, masło, smalec;
• potrawy i produkty zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans;
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym:
• większość słodyczy;
• słone przekąski (paluszki, orzeszki słone, etc.);
• ostre przyprawy (chilli, pieprz);
• owoce o wysokiej zawartości cukru;
• słodzone napoje;
• białe pieczywo.