Dieta dla cukrzyków: Co jeść, a czego unikać?
Według statystyk na cukrzycę cierpi ponad dwa miliony Polaków. Na świecie liczba chorych wzrasta z roku na rok. Bez wątpienia cukrzyca to jedna z najczęstszych i najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Niestety wiele osób wciąż nie wie o swojej chorobie, co może prowadzić do poważnych powikłań i obniżyć jakość życia. W leczeniu cukrzycy najważniejsze są odpowiednio dobrane leki, edukacja na temat choroby, aktywność fizyczna i prawidłowo dobrana dieta. Lekarze twierdzą, że to właśnie jadłospis w dużej mierze decyduje o samopoczuciu chorego. Co powinno znaleźć się w diecie cukrzyka, a jakie produkty będą szczególnie szkodliwe dla diabetyków? Tłumaczymy poniżej.

Cukrzyca – kilka ważnych informacji

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną. Rozwija się na skutek zaburzeń wydzielania insuliny, które prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Nieleczona cukrzyca prowadzi do przewlekłych powikłań w pracy organizmu, a także do trwałego uszkodzenia różnych narządów, m. in. oczu, nerek, serca czy naczyń krwionośnych.
Cukrzyca występuje w różnych typach:
• Cukrzyca typu pierwszego – nazywana również młodzieńczą, gdyż chorzy to zazwyczaj ludzie młodzi, atakuje nagle, bezpośrednią przyczyną jest brak lub zbyt mała ilość insuliny produkowanej przez trzustkę.
• Cukrzyca typu drugiego – to najczęstszy typ cukrzycy, cechuje się tzw. insulinoodpornością, czyli zmniejszoną wrażliwością tkanek w organizmie na insulinę. To dlatego chory odczuwa większe zapotrzebowanie na ten hormon. Cukrzyca typu drugiego daje zazwyczaj niezauważalne objawy. Chorzy przed lata mogą nie odczuwać żadnych objawów.
• Od niedawna nazywa się również chorobę Alzheimera trzecim typem cukrzycy.
Najpopularniejsze objawy cukrzycy to:
• zwiększony apetyt;
• spadek masy ciała;
• częste oddawanie moczu;
• chroniczne zmęczenie, senność w ciągu dnia;
• zaburzenia widzenia.
Do czynników sprzyjających cukrzycy można zaliczyć:
• otyłość i nadwagę;
• niezdrowy tryb życia;
• siedzącą pracę i brak aktywności fizycznej;
• występowanie cukrzycy w rodzinie.
Najważniejsze w cukrzycy jest szybkie wykrycie choroby i odpowiednio dobrane leczenie. Chory pierwszorzędnie powinien pamiętać o prawidłowo zbilansowanej diecie, regularnym zażywaniu leków, a także aktywności fizycznej. Sprawdźmy, jakie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie cukrzyka, a które będą dla szkodliwe dla diabetyków.
Produkty zalecane diabetykom:

Produkty chude
Diabetycy często zmagają się z nadwagą lub otyłością, które związane są z zaburzeniami glukozy we krwi. To dlatego, że tłuszcz trzewny (występujący wokół brzucha) wykazuje wysoką aktywność metaboliczną, która obniża stężenie cukru we krwi. Trudno się dziwić, że najważniejszym zaleceniem dla cukrzyków z nadwagą jest redukcja masy ciała. Stąd osoby z nadwagą pierwszorzędnie powinny zrezygnować ze spożywania tłustych i wysokokalorycznych produktów. Co zatem powinni jeść cukrzycy?
Przede wszystkim produkty z niską zawartością tłuszczu. Dotyczy to głównie mięs, nabiału i tłuszczów spożywczych. Dieta cukrzyk powinna być bogata w:
• chude mięso (drób, cielęcina, chuda wołowina);
• ryby (w różnej postaci);
• produkty z grupy nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu (ale nie zeroprocentowe);
• jajka;
• oliwę z oliwek;
• probiotyki.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Produkty wskazane dla cukrzyków to również te o niskim indeksie glikemicznym – zawierające niewielkie ilości cukrów prostych i łatwo przyswajalny błonnik. W diecie diabetyka powinny znaleźć się zatem:
• pieczywo razowe;
• płatki owsiane;
• kasza;
• brązowy ryż;
• produkty pełnoziarniste;
• warzywa (szczególnie zielone liściaste, które zawierają cenne kwasy omega-3);
• orzechy (źródło kwasów nienasyconych).
Owoce z niską zawartością cukru
Owoce, mimo że zdrowe i pełne wartości odżywczych, nie wszystkie zalecane są diabetykom. Powód jest prosty – zawierają duże ilości fruktozy. Te, które mogą jeść diabetycy, to:
• czereśnie;
• gruszki;
• jabłka;
• pomarańcze;
• czarne porzeczki i borówki;
• granaty;
• maliny;
• truskawki.
Ważne
Osoby chore na cukrzycę powinny pamiętać o regularnym dostarczaniu płynów do organizmu. Najlepiej w postaci wody mineralnej, naparów ziołowych oraz soków z owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Czego powinni unikać diabetycy?

W grupie produktów, których cukrzycy powinni unikać, z pewnością znajduje się żywność tłusta, wysokokaloryczna, zawierająca spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, prostych cukrów i węglowodanów. Oto popularne produkty, od których diabetycy powinni zdecydowanie stronić:
Produkty tłuste:
• tłuste mięsa;
• pełnotłuste produkty z gruby nabiału;
• margaryna, oleje, masło, smalec;
• potrawy i produkty zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans;
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym:
• większość słodyczy;
• słone przekąski (paluszki, orzeszki słone, etc.);
• ostre przyprawy (chilli, pieprz);
• owoce o wysokiej zawartości cukru;
• słodzone napoje;
• białe pieczywo.