Dieta dla mózgu
Mózg nie magazynuje substancji odżywczych, dlatego głodówki szczególnie mu nie służą. Dla optymalnego funkcjonowania potrzebuje regularnego i racjonalnego odżywiania.
Europejczycy świętują Dzień Mózgu od 1998 roku, corocznie 18 dnia marca. Celem jest propagowanie wiedzy o funkcjonowania naszego układu nerwowego. Co możemy zrobić dla jego lepszej pracy? Nie pozwolić mu zasnąć! Czytać, dyskutować i, co nie mniej ważne, odżywiać nasze centrum dowodzenia. Jaka dieta jest najkorzystniejsza dla mózgu?
Węglowodany - paliwo podstawowe
Paliwem dla mózgu są węglowodany. Nie wykarmimy go ani białkiem, ani tłuszczem. Zadbajmy o dobrej jakości węglowodany złożone, których stopniowe uwalnianie zapewni energię do działania i lepszą koncentrację. Pilnujmy, by w każdym z czterech-pięciu posiłków w ciągu doby znalazł się węglowodan złożony. Mowa o dobrej jakości pieczywie, najlepiej wieloziarnistym, kaszach, ryżu, naturalnych, niedosładzanych płatkach, makaronach z mąki pełnoziarnistej, ziemniakach. Ograniczmy, a najlepiej zredukujmy do absolutnego minimum, cukier prosty pochodzący ze słodyczy. On jest przyczyną tak zwanych zębów energetycznych, trudności z koncentracją, drażliwości, szybszego przemęczenia i nadpobudliwości.
Tłuszcze nienasycone
Postawmy na dobrej jakości tłuszcze, których źródłem są tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika, len i olej lniany. Tłuszcze nienasycone chronią neurony i przyspieszają przewodnictwo impulsów.
Witaminy z grupy B
Podaż witamin z grupy B warunkuje jakość zdolności poznawczych takich jak myślenie, zapamiętywania, koncentracja, a nawet kreatywność. Ich bogactwo znajdziemy w kaszy gryczanej, otrębach, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach włoskich, pistacjach i roślinach strączkowych.
Antyoksydanty
Antyoksydanty w postaci silnych witamin: A, C, E mają zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników. Opóźniają tym samym procesy starzenia komórek, w tym również nerwowych i stanowią najlepszą profilaktykę rozwoju chorób cywilizacyjnych. Witaminę C znajdziemy niemal we wszystkich warzywach i owocach. Witaminy A i E - rozpuszczalne w tłuszczach - w dobrej jakości olejach, na przykład tłoczonym na zimno oleju rzepakowym.
Cynk
Ten pierwiastek buduje komórki nerwowe, a jego niedobory skutkują sennością i brakiem koncentracji. Znajdziemy go w migdałach, zarodkach pszennych, fasoli, owocach morza i pieczywie pełnoziarnistym.
Magnez
Pierwiastek, który pomaga łagodzić skutki stresu, obecny jest w migdałach, orzechach i suszonych owocach, a także w pieczywie pełnoziarnistym.
Kwas foliowy
Bogactwo kwasu foliowego znajdziemy w szpinaku, grochu, fasoli, jajach i ziarnach zbóż. Pobudza on wzrost komórek nerwowych, w szczególności zwiększa produkcję krwinek czerwonych, a tym samym dotlenienie mózgu.
Mózg wykonuje dla nas codziennie ciężką pracę. Nie czekajmy na święto, by zatroszczyć się o jego formę. Dobra okazja jest codziennie.
Ewa Koza, mamsmak.com