Szparagi – dla kogo najcenniejsze?
Białe, zielone czy fioletowe – szparagi to jeden z najlepszych wyborów w wiosennym menu Polaków. Są niskokaloryczne, w blisko 95 proc. składają się z wody, a jednak oferują bogactwo wartości odżywczych. Kiedy przyniosą nam najwięcej korzyści zdrowotnych?
Dla przyszłych mam
Szparagi to też cenne źródło kwasu foliowego szczególnie ważnego dla kobiet planujących ciążę i ciężarnych. Jego podaż warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka, takich jak na przykład rozszczep kręgosłupa.
Szparagi pozwalają zaspokoić zwiększone w trakcie trwania ciąży zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Bez obaw mogą włączać je do diety również matki karmiące. Szparagi będą dobrym źródłem wapnia, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka. Obecny w diecie kwas foliowy spowalnia ponadto proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek.
Dla metabolizmu
Obfitują w błonnik, który dba o prawidłową perystaltykę jelit i inulinę, która sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej naszych jelit, a dzięki temu poprawia odporność.
Dla systemu immunologicznego
Szparagi obfitują w łatwostrawne białko i silne antyoksydanty w postaci witamin E i C oraz beta-karoten. Pozytywnie wpływają więc na odporność i kondycję skóry, włosów i paznokci, z którymi na progu wiosny nierzadko mamy kłopot. Obecny w szparagach glutation nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też wspiera wątrobę i pozwala oczyścić organizm z toksyn.
Dla nerek
Zawierają asparaginę, która wspiera pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. W duecie z potasem sprawia ona, że szparagi mają działanie moczopędne. Czujesz specyficzny zapach moczu po spożyciu szparagów? Przyczyna tkwi w rozkładzie asparaginy, w wyniku którego wydziela się siarka. Nie jest to powód do rezygnacji z ich spożywania.
Dla oczu
Szparagi są skarbnicą beta-karotenu, który wspiera funkcjonowanie układu krążenia oraz pracę oczu. Poprawiają zdolność widzenia po zmierzchu i pozwalają zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej - głównej przyczyny utraty wzroku w podeszłym wieku.
Jakie wybierać?
Mamy do dyspozycji trzy kolory szparagów, jednak jeśli zależy nam na dostarczeniu największej ilości składników odżywczych - wybierzmy zielone. Są miękkie i nie wymagają obierania przed gotowaniem. A pod skórką szparagów zgromadzone jest bogactwo wartości odżywczych takich jak potas, magnez, wapń i fosfor. Gotujmy je krótko, najlepiej na parze, bez dodatków. Doskonale smakują skropione sokiem z cytryny.
Dla kogo nie są wskazane?
Szparagi zawierają znaczne ilości puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Z ich jedzenia powinny zrezygnować osoby borykające się dną moczanową i kamieniami nerkowymi.
Ewa Koza, mamsmak.com