Reklama

Reklama

Dieta dla wzmocnienia krwi

Krew jest płynem ustrojowym. Za pośrednictwem układu krążenia pełni ona funkcję transportową, dostarcza tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek ciała i zapewnia komunikację pomiędzy poszczególnymi układami organizmu. Co włączyć do jadłospisu w trosce o dobry stan krwi?

Funkcje krwi

Reklama

Krew i jej poszczególne składniki spełniają wiele istotnych funkcji, których celem jest podtrzymanie procesów życiowych. Podstawowym zadaniem krwi jest transport tlenu i składników pokarmowych do komórek, a także transport powrotny końcowych produktów przemiany materii, takich jak: dwutlenek węgla czy mocznik. Za jej pośrednictwem przemieszczają się też między komórkami hormony i inne substancje.

Krew warunkuje homeostazę, czyli utrzymanie równowagi wodnej i elektrolitowej, regulację temperatury ciała i wartości pH. Jako część układu odpornościowego, za pomocą fagocytów i przeciwciał, krew pełni funkcje obronne względem ciał obcych i antygenów.

Żelazo - najcenniejszym pierwiastkiem dla krwi


Kluczowym pierwiastkiem jest dla niej żelazo. Ono jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, które dostarczają tlen do wszystkich tkanek. Bardzo niski poziom żelaza prowadzi do rozwoju anemii. Jej objawy są proste do zauważenia, ale jednocześnie łatwe do zbagatelizowania. Najczęściej zaczyna się od poczucia przewlekłego zmęczenia. Zaalarmować powinna nas też biała, przesuszona skóra i łamliwe włosy. Te objawy możemy jednak łatwo przypisać wielu przyczynom, dlatego najlepszą metodą na potwierdzenie lub wykluczenie anemii jest oznaczenie poziomu żelaza we krwi.

Zapotrzebowanie na żelazo

Zapotrzebowanie na żelazo u kobiet jest większe niż u mężczyzn, co związane jest menstruacją. Norma dla dorosłego mężczyzny wynosi 1,1 mg żelaza na dobę, dla kobiety 1,5 mg. Istotnie wzrasta też u kobiet ciężarnych, które powinny dostarczyć go około 2,7 mg w ciągu doby. Trzeba wiedzieć, że żelazo jest słabo przyswajalnym pierwiastkiem, dlatego by zapewnić minimalną podaż, musimy dostarczać go z pożywieniem około dziesięć razy więcej.

Hemowe czy niehemowe?

Warto zaznaczyć, że żelazo hemowe (to, które pozyskać możemy z produktów odzwierzęcych, takich jak czerwone mięso czy wątróbka) jest łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż żelazo niehemowe (pochodzące z roślin). Rozwiązaniem jest połączenie produktów bogatych w żelazo z tymi, które zawierają duże ilości witaminy C. W ten sposób znacznie podnosi się jego przyswajalność.


Dowiedz się więcej na temat: żelazo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje