Reklama

Dieta dla zdrowej skóry

Jedwabista, aksamitna, delikatna i wiecznie młoda: o takiej skórze marzymy. Wydajemy krocie, by ją wzmacniać i pielęgnować przy użyciu kremów i coraz bardziej wyszukanych technik, proponowanych przez kosmetologów i branżę medycyny estetycznej. Zapominamy jednocześnie, że najlepszą pielęgnacją skóry jest jej nawodnienie i właściwe odżywienie.

Niekorzystne wahania temperatur

Sezon jesienno-zimowy jest dla naszej skóry szczególnie wymagającym. Ani suche powietrze ogrzewanych pomieszczeń, ani siarczysty mróz i wiatr nie poprawiają jej kondycji. Problemu nie sposób bagatelizować, bo skóra jest największym narządem naszego organizmu. U dorosłego człowieka jej powierzchnia sięga nawet dwóch metrów kwadratowych.

Nawodnienie

Sezon grzewczy jest o tyle niekorzystny, że rzadziej, niż w upale, odczuwamy pragnienie. Woda, po którą nawykowo sięgamy w gorące dni, jesienią i zimą cieszy się zdecydowanie mniejszym powodzeniem. Jak zadbać o skuteczne nawodnienie, by w komórkach nie zapanował pustynny klimat? Jak najczęściej pijmy herbatki i napary ziołowe, takie jak czystek, rumianek, koper włoski.

Reklama

Sięgajmy też po ciepłą wodę z dodatkiem miodu, soku z cytryny i kawałkami imbiru. Organizm potrzebuje rozgrzewających płynów. Nie nawodni nas ani kawa, ani czarna herbata, one działają bowiem zakwaszająco. Zielona herbata i mięta wychładzają, lepszym wyborem będzie rooibos, czerwona herbata i herbatki owocowe o czerwonym zabarwieniu: dzika róża, malina, truskawka.

Odżywiamy, nie zaśmiecamy

Stan skóry w dużym stopniu prezentuje ogólną kondycję naszego organizmu. Jadłospis bazujący głównie na wysokoprzetworzonej żywności, cukrach, olejach rafinowanych i czerwonym mięsie oraz produktach nabiałowych może nasilać procesy zapalne w organizmie i prowadzić do przedwczesnego starzenia komórek. Alkohol, nikotyna i kawa, zwłaszcza w dużych dawkach, również nie będą naszymi sprzymierzeńcami.

Produkty, które powinny na stałe zagościć  na naszych talerzach to: tłuste ryby morskie oraz surowe warzywa i owoce z naciskiem na: marchew, dynię, szpinak, jarmuż, brokuły, jagody, mango, figi i truskawki. Włączmy do menu olej lniany, oliwę (tylko na zimno), nasiona dyni i orzechy, głównie włoskie. Sekret piękna i jędrnej skóry nie kryje się w jednorazowych, spektakularnych działaniach. Zarówno zdrowie, jak i uroda wymagają od nas konsekwencji i stanowczych kroków: wybieram zdrowszy styl życia i dłużej cieszę się dobrą kondycją. Taką decyzję podejmujemy codziennie, przy każdym posiłku. Bogata w witaminy i antyoksydanty sałatka czy danie typu fast food? Czym dziś nakarmisz swoją skórę?


Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: skóra
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy