Dieta dobra dla mózgu
Nie jest tajemnicą, że jadłospis wpływa na funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. Badania pokazują, że zbilansowana dieta nie tylko niweluje ryzyko groźnych chorób i pomaga uzyskać smukłą sylwetkę, ale też usprawnia pracę mózgu, zwiększając sprawność intelektualną.
Dieta obfitująca w warzywa i owoce to sprawdzona recepta na większość zdrowotnych bolączek. Niewłaściwe odżywianie prowadzi wszak nie tylko do otyłości, ale i wynikających z niedoboru istotnych składników i mikroelementów wielu groźnych chorób, jak choćby nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, niedokrwistość czy osteoporoza. Okazuje się, że zbilansowana dieta pozytywnie wpływa także na mózg.
Potwierdzają to badania naukowe. Uczeni z University of California w San Francisco zbadali korelację między zdolnościami poznawczymi seniorów, a stosowanymi przez nich dietami obfitującymi w warzywa i owoce - tzw. dietą śródziemnomorską oraz MIND. Wyniki analizy pokazały dobitnie, że nawet częściowe przestrzeganie zasad obu systemów żywieniowych pozwalało uczestnikom zachować lepszą sprawność intelektualną.
Diety te bazują bowiem na żywności korzystnie wpływającej na pracę mózgu. Głównymi ich składnikami są m.in. jagody, owoce morza, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy, produkty pełnoziarniste, oliwa oraz wino.
Czego natomiast lepiej unikać? Przede wszystkim czerwonego mięsa, potraw smażonych, dużej ilości soli oraz cukru. Choć redukcja tych elementów jest jak najbardziej wskazana, ważne jest, by zachować umiar i zdrowy rozsądek. Jeśli więc od czasu do czasu pozwolimy sobie na kawałek czekolady (a nie całą tabliczkę!), nasze zdrowie z pewnością nie legnie w gruzach. (PAP Life)
autorka: Iwona Oszmaniec