Dieta, która pomaga dojść do zdrowia po zawale serca
Lekarze i dietetycy od lat przekonują, że zdrowe odżywianie pozwala uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. serca. Jednak rzadziej mówi się o tym, że dieta ma również ogromny wpływ na to, jak szybko będziemy dochodzić do zdrowia po zawale. Kluczowe zalecenia są naprawdę łatwe.
1. Trzy razy dziennie jemy zielone warzywa liściaste (np. szpinak).
2. Kilka razy w tygodniu zjadamy nasiona roślin strączkowych (fasolę, groch, soję lub soczewicę), np. w zupie.
3. Owoce jemy 1-2 razy dziennie (codziennie inne).
4. Do sałatek i przyrządzania potraw wybieramy olej rzepakowy, lniany (mają dużo kwasu alfa-linolenowego) lub oliwę.
5. Zamiast mięsa czerwonego wybieramy drób.
6. Śmietanę zastępujemy chudym jogurtem lub kefirem.
7. Między posiłkami pogryzamy niesolone orzechy, najlepiej włoskie (zawierają najwięcej prozdrowotnych związków).
8. Wybieramy pełnoziarniste produkty zbożowe (płatki, kasze, pieczywo, makarony).