Reklama

Dieta na mocne nerwy

Każdy z nas narażony jest na stres. Jedni bardziej, inni mniej. Niestety, w wyniku jego działania obniża się poziom serotoniny w mózgu, czyli hormonu odpowiedzialnego za nasze dobre samopoczucie psychiczne. W efekcie mamy mniej energii, możemy czuć się przybici i permanentnie zmęczeni. Jeśli chcemy utrzymać naszą kondycję psycho-fizyczną w dobrym stanie, zacznijmy od zmiany diety. Produkty bogate w konkretne wartości odżywcze pomogą wzmocnić odporność na stres, w w konsekwencji poprawią nasze samopoczucie. Podpowiadamy, jak się odżywiać, by wzmocnić nerwy i odporność psychiczną.

Węglowodany złożone

Rozdrażnienie i apatyczność bardzo często są oznaką głodu, a konkretnie braku węglowodanów w organizmie, dlatego nie możemy zapominać o ich obecności w diecie. Nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniej dawki glukozy. Dzięki temu składnikowi nasz mózg zwiększa również produkcję serotoniny.

Na pracę układu nerwowego najlepiej wpływają węglowodany złożone. Pomagają one utrzymać stężenie glukozy na prawidłowym poziomie. W jakich produktach znajdziemy najwięcej węglowodanów złożonych? Przede wszystkim w warzywach, owocach, pieczywie pełnoziarnistym, makaronach, kaszach, ryżu, a także w płatkach śniadaniowych. Te produkty powinny być stałym elementem naszej diety, jednak nie należy ich jeść w dużych ilościach. Nadmiar węglowodanów może sprzyjać rozwojowi cukrzycy czy powodować nadciśnienie tętnicze.

Reklama

Magnez

W diecie, która poprawia funkcjonowanie naszego układu nerwowego, nie może zabraknąć również magnezu i kwasu foliowego. Łagodzą one stres, napięcie i poprawiają odporność psychiczną. Ich spore ilości znajdziemy w kapuście, sałacie, jarmużu, brokułach, kiełkach soi, soczewicy, słoneczniku, rzodkiewce, a także w melonach, morelach, bananach, orzechach, migdałach, pomarańczach i dyniach. Te produkty najlepiej jeść w postaci surowej lub przygotowywać je na parze. Wówczas tracą najmniej wartości odżywczych.

Witamina B

Z kolei witamina B bierze udział w najważniejszych procesach zachodzących w układzie nerwowym. Łagodzi stres i napięcie, dodaje energii i odgrywa istotną rolę w produkcji serotoniny. Jej dobre źródła to produkty zbożowe, podroby, ryby, ciemne pieczywo, kiełki i zielone warzywa. Są niezbędne w każdym jadłospisie.

Wapń

W diecie dobrej dla naszego układu nerwowego powinny znaleźć się również produkty bogate w wapń. Minerał ten reguluje pracę nerwów, zmniejsza napięcie, a także pozytywnie wpływa na żeńskie hormony, zapewniając kobietom dobre samopoczucie. Jego spore ilości znajdziemy głównie w produktach z grupy nabiału, a także w migdałach, roślinach strączkowych i zielonych warzywach liściastych.

O czym jeszcze pamiętać?

Dużo wody i pełnowartościowych napojów

Pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego ma również picie dużej ilości napojów. Niedobór wody może wzmacniać negatywne działanie stresu. Najlepiej sprawdzą się woda oraz świeżo wyciskane soki.

Z czego zrezygnować?

Naszemu psychicznemu samopoczuciu nie służą z pewnością wysokosłodzone napoje oraz kawa. Sprzyjają one produkcji kortyzolu, czyli hormonu odpowiedzialnego za stres i wypłukują magnez. Nie powinniśmy również jeść wysokokalorycznych produktów oraz tych zawierających duże ilości konserwantów i chemicznych ulepszaczy. Jedzenie typu fast-food zdecydowanie odpada.

Prócz odpowiedniej diety, warto pamiętać również o regularnej aktywności fizycznej. Zwiększa ona produkcję serotoniny chroniąc nas przed zaburzeniami psychicznymi.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy