Dieta na obrzęki - jak powinna wyglądać?
Przyczyn obrzęków może być wiele. Nieodpowiedni tryb życia - jeżeli spędzasz dużo czasu siedząc, możesz wówczas skarżyć się na obrzęki kostek i ból łydek. Burza hormonów - obrzęki często pojawiają się w trzeciej fazie cyklu, kiedy wydzielane są duże ilości progesteronu, który zatrzymuje wodę w organizmie. Ale mogą też świadczyć o zaburzonej gospodarce hormonalnej (nadmiar estrogenów) lub być efektem źle dobranej kuracji np. antykoncepcyjnej. Obrzęki mogą też być objawem poważnych dolegliwości. W każdym z tych przypadków odpowiednia dieta pomoże zmniejszyć problem, ale konieczna będzie również aktywność fizyczna i konsultacja z lekarzem specjalistą.
Sól do przyprawiania zastąp np. estragonem, oregano. Wybieraj produkty spożywcze bogate w witaminy i mikroelementy, wzmacniające ścianki naczyń i eliminujące nadmiar wody.
Brokuły, fasola, seler i cykoria zawierają flawonoidy, substancje opóźniające proces starzenia komórek i uelastyczniające tkanki.
Brukselka, kapusta, papryka, natka są bogate w witaminę C, konieczną do odbudowy i wzmocnienia naczyń krwionośnych.
Soczewica, pomidory, zielony groszek mają w sobie potas usprawniający pracę nerek.
Jagody, cytrusy, wiśnie, maliny, kiwi zawierają flawonoidy. Uwaga! Z cytrusów nie usuwaj białej skórki. To źródło witaminy P (oraz C), która korzystnie wpływa na stan naczynek.
Suszone morele to skarbnica potasu.
Chude sery, mleko, mięso i wątróbka zawierają białko niezbędne do budowy komórek. Uwaga! Dzienna dawka białka powinna wynosić ok. 60 gram. To tyle, ile jest łącznie np. w 150 g kotleta z piersi kurczaka, 150 g serka wiejskiego i w 100 g płatków owsianych.
Pestki dyni, kiełki pszenicy, orzechy: zawierają cynk (zwiększa kurczliwość naczyń) i witaminę F (korzystnie wpływa na odnowę komórek).
Obrzęki, które nie są oznaką poważnych kłopotów ze zdrowiem, możesz zmniejszyć lub… wyeliminować. Wypróbuj, jak skuteczne jest zrezygnowanie z soli i produktów zatrzymujących wodę w organizmie.
Wszystkie półprodukty, fast foody, konserwy, sosy i zupki w proszku oraz marynaty zawierają sód lub sól. Zawarte w nich barwniki i konserwanty także mogą powodować obrzęki, np. na tle alergicznym.
Unikaj czekolady, cukru, tłustego mięsa, gotowanej marchewki, jajek, białego pieczywa i ryżu, ziemniaków, makaronu oraz bananów.
Białe pieczywo i makarony zastąp produktami pełnoziarnistymi. Zawierają błonnik, który pomaga usunąć z organizmu toksyny, w tym konserwanty. Zapobiega też zaparciom oraz wchłania wodę z organizmu, dzięki czemu zmniejsza obrzęki.
Osłabia ścianki naczyń krwionośnych, które gdy nie są elastyczne przepuszczają wodę do organizmu. Niszczy też wątrobę, odpowiedzialną za gospodarkę wodną.
Twoim sprzymierzeńcem będzie niegazowana woda mineralna. Wbrew pozorom, przy obrzękach należy pić jej dużo. Im mniej pijemy wody, tym większa tendencja organizmu do zatrzymywania płynów.