Dieta na oczyszczanie żył
Z wiekiem w naszym organizmie zalega coraz więcej szkodliwych substancji, co staje się szczególnie groźne po 50. roku życia. Warto usprawnić metabolizm, dzięki czemu odblokujesz żyły i tętnice. Sprawdź, co jeść, żeby ograniczyć ryzyko miażdżycy.
✔ czosnek i cebula
✔ płatki owsiane
✔ jabłka i ocet jabłkowy
✔ ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk)
✔ orzechy
✔ oliwa
✔ pomidory
✔ cytryny
✘ tłuste czerwone mięsa
✘ gotowe wędliny
✘ tłusty nabiał
✘ produkty smażone w głębokim tłuszczu
✘ gotowe dania i półprodukty
✘ pszenne pieczywo
✘ ciasta francuskie i kruche
Pożywnie i kolorowo. Ma za zadanie dostarczyć odpowiednią ilość energii na początku dnia. Pierwszy posiłek należy zjeść nie później niż godzinę po przebudzeniu.
Propozycja 1. Owsianka na wodzie z owocami – startym jabłkiem i bananem, doprawiona cynamonem, kardamonem i imbirem. Do picia owocowa herbata lub kawa zbożowa na chudym mleku.
Propozycja 2. Dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego z łososiem, cebulką i szczypiorkiem. Kawa zbożowa z chudym mlekiem lub słaba, czarna herbata.
Propozycja 3. Surówka wielowarzywna (skropiona octem jabłkowym, najlepiej bez konserwantów), wędzona makrela z kromką chleba żytniego. Kawa zbożowa lub słaba czarna herbata.
Dobre tłuszcze i witaminy. Nie omijaj drugiego śniadania – sięgaj po nie około 3 godzin po pierwszym posiłku.
Propozycja 1. Miks sałat z tuńczykiem, skropiony oliwą i posypany siekanymi orzechami. Do picia woda z cytryną.
Propozycja 2. Chudy serek biały z owocami sezonowymi oraz orzechami.
Propozycja 3. Kanapka z wędliną drobiową i bukietem warzyw – sałata, ogórek, pomidor, cebula.
Zrezygnuj ze smażenia oraz panierek na rzecz pieczenia lub gotowania. Najzdrowsze jest gotowanie na parze.
Propozycja 1. Mix mrożonych warzyw z porcją ryby (najlepsza będzie morska) pieczonej w rękawie, z dodatkiem ziół.
Propozycja 2. Kotlet rybny z ziemniakami i sałatką z pomidorów oraz cebulki.
Propozycja 3. Brązowy ryż z pieczonym kurczakiem, sałatka ze świeżych warzyw z oliwą i ziarnem słonecznika.
Owocowe przekąski. Na podwieczorek najlepiej zjeść coś lekkiego i aromatycznego. To ważny posiłek w ciągu dnia – pozwala utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi pomiędzy obiadem a kolacją.
Propozycja 1. Jabłka pieczone z cynamonem i goździkami.
Propozycja 2. Sałatka owocowa z posiekanymi orzechami i odrobiną octu jabłkowego.
Propozycja 3. Kulki owsiane (płatki owsiane zagnieć z miodem i orzechami, piecz ok. 10 min w piekarniku w 160 st).
Na dwie godziny przed snem powinniśmy zjeść coś lekkostrawnego i wartościowego. Do picia wybierz wodę, ewentualnie herbatkę ziołową (np. z kopru).
Propozycja 1. Surówka z drobno pokrojonych warzyw: pomidor, ogórek, cebula, różne sałaty, z dodatkiem czosnku, soku z cytryn oraz grzanek z wieloziarnistego pieczywa.
Propozycja 2. Sałatka z sałaty, pomidora, cebuli i oliwek, z odtłuszczonym serem.
Propozycja 3. Plaster pieczonego indyka, kromka chleba żytniego i warzywa skropione oliwą.