Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

Spróbuj wyrzucić z diety cukier i jego produkty
Spróbuj wyrzucić z diety cukier i jego produkty123RF/PICSEL
  • Masz mało energii?
  • Bolą cię mięśnie i kręgosłup?
  • Cierpisz na osteoporozę?
  • Masz kamienie żółciowe?
  • Twoja skóra jest przesuszona?
  • Masz krostki i wypryski?
  • Trudno ci się skoncentrować?

Kwaśne jedzenie, czyli co ograniczyć

Dobre zasady, czyli co naprawdę warto jeść

  • Codziennie pij sok z buraka Daje świetny efekt odkwaszający. Bierzesz kilka buraków, myjesz i wkładasz do piekarnika na ok. 40 min (temp. 200°C). Następnie studzisz, obierasz, kroisz i wyciskasz w sokowirówce. Odkwaszająco działa też sok z brzozy - kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Pięć razy dziennie sięgaj po warzywa i owoce Najsilniejsze działanie zasadotwórcze mają pietruszka, kiszona kapusta i kiełki. Naturoterapeuci polecają też bakłażany, dynię, cukinię, ogórki, sałatę, botwinę, szpinak (surowy) oraz czarną rzodkiew. Bez ograniczeń możesz jeść buraki, brokuły, marchew, seler, pomidory, fasolkę szparagową i słodką paprykę. Natomiast wśród owoców szczególnie polecane są cytryny, grejpfruty, wiśnie i truskawki.
  • Warzywa jedz surowe lub przygotowane na parze Ostatecznie gotowane w małej ilości wody, aby nie tracić witamin i mikroelementów. Ziemniaki i buraki gotuj albo piecz w łupinkach. Natomiast zupy należy przygotowywać na wywarach warzywnych. Nie na mięsie i nie na kostkach rosołowych ani na gotowych bulionach warzywnych. Najlepszy wywar powstanie, gdy dużą włoszczyznę zalejesz wodą, dodasz liść laurowy i będziesz gotować, aż warzywa zmiękną. Nie martw się, nie stracą swojej odkwaszającej mocy.