Dieta orzechowo-sojowa lepsza niż niskotłuszczowa!
U osób, których dieta zawiera dużo produktów takich jak: orzechy, soja, awokado, oliwa z oliwek i owies, odnotowano większe spadki cholesterolu niż u tych, którzy stosują dietę niskotłuszczową.
Po sześciu miesiącach stosowania diety opracowanej specjalnie dla obniżenia poziomu "złego" cholesterolu odnotowano jego spadek o 13 proc.
Przy stosowaniu diety niskotłuszczowej, z dużą zawartością błonnika odnotowano spadek cholesterolu jedynie o 3 proc. Badania przeprowadzone w Kanadzie na 351 uczestnikach, wskazują, że stosowanie pokarmów rozpoznanych jako obniżające poziom złego cholesterolu może być bardzo skuteczne.
Uczestnicy stosujący dietę antycholesterolową nie byli poddani żadnym ograniczeniom jeżeli chodzi o ilość kalorii. Wszyscy stracili na wadze 1,2-1,7 kg.
Wśród zalecanych produktów znalazły się: oliwa z oliwek, awokado, płatki owsiane, sojowe, tofu, fasola, soczewica, migdały, orzechy laskowe, ziemne, pekan, orzechy pistacjowe i orzechy włoskie.
opr. na podst. AFP