Dieta przy skłonności do grzybicy układu pokarmowego

Jednym z produktów, sprzyjających rozwojowi grzybicy układu pokarmowego jest ser
Jednym z produktów, sprzyjających rozwojowi grzybicy układu pokarmowego jest ser123RF/PICSEL

Czym jest grzybica?

Dlaczego nie wolno bagatelizować grzybicy?

Przyczyny grzybicy układu pokarmowego

Objawy grzybicy układu pokarmowego

Produkty, które sprzyjają rozwojowi grzybicy

  • sery pleśniowe, topione i żółte,
  • świeże mleko,
  • wysoko słodzone dżemy, konfitury i powidła,
  • produkty z dodatkiem drożdży,
  • pieczywo i inne produkty z wysokooczyszczonej mąki pszennej,
  • napoje gazowane i alkoholowe (w tym piwo!).

Produkty, które warto włączyć do diety przy skłonności do grzybicy

  • dobrej jakości jogurty naturalne, kefiry i maślanki, bez chemicznych dodatków do żywności,
  • świeże warzywa i mniej słodkie owoce,
  • świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe,
  • kiszonki,
  • kiełki,
  • pełnoziarniste pieczywo i makarony,
  • kasze gruboziarniste, ryż naturalny i brązowy,
  • ryby i chude mięsa,
  • dobrej jakości, tłoczone na zimno oleje roślinne,
  •  nasiona roślin strączkowych i orzechy.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?