Dieta pudełkowa: Zalety i wady
Pozbycie się nadprogramowych kilogramów nie jest łatwym zadaniem – wymaga poświęceń i znajomości zasad zdrowego odżywania. Dlatego coraz więcej osób korzysta z fachowych porad dietetyków, którzy podpowiadają, jak idealnie zbilansować posiłki i schudnąć bez efektu jo-jo. Kluczowe jest regularne spożywanie posiłków dostarczających odpowiednią liczbę kalorii oraz wartości odżywczych. I choć z czasem przeliczanie plasterków wędliny czy porcji ryżu na kalorie staje się coraz łatwiejsze, to codzienne przygotowywanie posiłków zajmuje sporo czasu i wymaga cierpliwości. Dlatego rekordy popularności biją tzw. diety pudełkowe, czyli dietetyczny catering. Specjalne firmy dostarczają klientom do domu lub pracy zbilansowane posiłki na cały dzień, dzięki którym odchudzanie ma być prostsze i efektywniejsze. Czy jednak dieta pudełkowa jest zdrowa i bezpieczna? Jakie są jej największe zalety i wady?
Dieta pudełkowa polega na korzystaniu z ofert firm cateringowych oferujących dowóz specjalnie zbilansowanych posiłków na cały dzień. Głównym celem osób korzystających z takich usług jest chęć utraty zbędnych kilogramów, ale też potrzeba zdrowszego i regularnego odżywiania się. Z diet pudełkowych korzystają także osoby uczulone na niektóre składniki, na przykład gluten, a także zmagające się z cukrzycą. Posiłki (zazwyczaj pięć na cały dzień) dostarczane są do naszego domu lub pracy. Niektóre firmy oferują na początku spotkanie z dietetykiem i ustalenie indywidualnych potrzeb i preferencji – zdarza się, że możemy wybrać z menu ulubione produkty - tak,by wszystkie posiłki nam smakowały. Niestety, czasem nasz wybór ogranicza się jedynie do dziennej liczby kalorii (większość firm oferuje głównie niskokaloryczne posiłki i dietę redukcyjną). W zależności od potrzeb z dietetycznego cateringu możemy korzystać od poniedziałku do piątku lub przez cały tydzień.
Ogromną zaletą diety pudełkowej jest oszczędność czasu – nie musimy samodzielnie wyliczać liczby kalorii w spożytych posiłkach ani ich przygotowywać. Dietetyczny catering oferuje zazwyczaj urozmaicony jadłospis na cały tydzień – przygotowując posiłki w domu, często gotujemy większą ilość potrawy i w efekcie jemy to samo nawet przez kilka dni. W ten sposób też schudniemy, ale dieta będzie mniej apetyczna i nużąca. Korzystając z diety pudełkowej, łatwiej jest nam też wytrwać w trakcie odchudzania się – mamy zapewnione wszystkie posiłki na cały dzień i w ten sposób nie dopada nas "wilczy apetyt”, przez który często łamiemy postanowienia i jemy np. fast food albo niezdrowe przekąski. Świadomość wysokich kosztów związanych z korzystaniem z cateringu dietetycznego także jest dla wielu osób dużą motywacją. Dzięki diecie pudełkowej właściwie nie musimy też robić zakupów w sklepach spożywczych, przez co łatwiej uniknąć pokusy kupienia np. słodyczy.
Dieta pudełkowa jest sporym wydatkiem. W zależności od firmy dzienny koszt cateringu to 50 zł, a czasem nawet kilkaset złotych. Trzeba też pamiętać, że są to posiłki przygotowywane masowo i często nie jesteśmy w stanie sprawdzić, jak zdrowe czy świeże produkty wchodzą w ich skład. Firmy cateringowe niejednokrotnie oferują bardzo zróżnicowane i oryginalne dania. Często jednak lepiej wybierać jak najbardziej "klasyczne” menu, ponieważ wtedy szansa na świeże produkty jest większa. Warto jednak wiedzieć, że tańsze opcje cateringu nie uwzględniają naszych preferencji, więc posiłki, które otrzymamy, mogą nam zwyczajnie nie smakować. Wiele osób skarży się też na pozbawione smaku i niedoprawione potrawy. Dietetycy ostrzegają również, że rezygnacja z diety pudełkowej po osiągnięciu celu może skończyć się efektem jo-jo. Brak zaangażowania w przygotowywanie posiłków i uczenia się zasad zdrowego żywienia najprawdopodobniej sprawi, że znów będziemy spożywać zbyt kaloryczne i niezdrowe potrawy.