Dieta śródziemnomorska
Zainspirowana tradycyjną kuchnią południowych Włoch, Krety, Grecji dieta bije rekordy popularności. Kolejne badania naukowe wykazują jej dobroczynne wpływ na coraz to nowe obszary zdrowia. Na czym polega dieta śródziemnomorska?
Wbrew pozorom dieta nie jest po prostu kuchnią krajów śródziemnomorskich, ale opracowanym przez dietetyków systemem żywienia. Najpopularniejsza wersja została stworzona w latach 90. ubiegłego wieku przez dr Waltera Willetta i znana jest także jako nowa piramida żywieniowa.
Dlaczego śródziemnomorska?
Nad Morzem Śródziemnym znajduje się ponad 20 krajów, w każdym z nich panują odmienne zwyczaje żywieniowe. Kuchnię włoską trudno utożsamiać z np. kuchnią marokańską, turecką czy egipską. W niektórych regionach stosowanie np. tłuszczów zwierzęcych jest powszechne, a oliwy używa się tylko do niektórych potraw. Nie sposób szukać jednej, tradycyjnej "kuchni śródziemnomorskiej". Jedno nie ulega wątpliwości - badania pokazują, że Włosi, Grecy, Hiszpanie, rzadziej chorują na serce i raka, rzadziej mają problemy z otyłością. Produkty, które są powszechnie spożywane w basenie Morza Śródziemnego, posłużyły zatem do skomponowania wyjątkowo zdrowej diety.
Dobroczynna oliwa
Oliwa z oliwek jest niemal symbolem diety śródziemnomorskiej. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i bogactwo antyoksydantów czyni ją doskonałym orężem w walce o zdrowe serce. Oliwa wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, wzmacnia błony komórkowe, zapobiega stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej i nieżytowi żołądka. Warto więc zakrapiać nią posiłki obficie i jak najczęściej.
Apetyczne zalecenia
W naszym codziennym jadłospisie powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, duża ilość warzyw (w tym strączkowych) oraz świeże owoce. Doskonałym uzupełnieniem będą orzechy i nabiał: sery oraz jogurty. Nawet kilka razy w tygodniu powinno się spożywać ryby. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na drób i jajka, najwyżej kilka razy w miesiącu na czerwone mięso.
Korzystnie wpłynie natomiast lampka wina i... obowiązkowy codzienny spacer.
Korzyści zdrowotne
Od sprawności intelektualnej po kondycję serca - odkrycia potwierdzające dobroczynne działanie diety śródziemnomorskiej mnożą się jak grzyby po deszczu.
Nikolaos Scarmeas z Uniwersytetu Columbia wykazał, że jej stosowanie zapobiega demencji, przeciwdziałając drobnym uszkodzeniom mózgu, które wiązane są z powstawaniem problemów z myśleniem. Hiszpańscy naukowcy udowodnili, że dieta ta redukuje ryzyko wystąpienia depresji.
Badania zespołu dr Jordi Salas-Salvadó pokazały, że jej stosowanie przeciwdziała otyłości, wysokiemu poziomowi cholesterolu, wysokiemu ciśnieniu krwi, które są czynnikami ryzyka dla chorób serca.
Naukowcy z Uniwersytetu we Florencji opublikowali w 2008 roku dane podsumowujące badania na 1,5 milionie uczestników, z których wynika, że dieta śródziemnomorska zapobiega nie tylko chorobom serca, ale też rakowi, chorobie Parkinsona i Alzheimera.