Dieta w chorobach nerek
Obok szeregu innych, ważnym czynnikiem rozwoju chorób nerek jest styl życia, z naciskiem na model żywienia. Co wykluczyć, a co ograniczyć w jadłospisie, by przestać szkodzić nerkom?
O złym funkcjonowaniu nerek najczęściej informuje nas silny ból, którego przyczyn może być kilka: stan zapalny nerki, kamica nerek lub dróg moczowych.
Wśród innych objawów niewydolności nerek wymienić trzeba: bóle reumatyczne, rwę kulszową, artretyzm, a także zapalenie zatok. Żadnego z wymienionych nie wolno nam bagatelizować, wszystkie wymagają konsultacji lekarskiej.
Funkcje nerek
Nerki są bardzo ważnym narządem układu moczowo-płciowego. Pełnią szereg kluczowych dla życia funkcji, w tym:
- produkują mocz, a wraz z nim usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii;
- regulują cieśninie tętnicze krwi;
- produkują hormony;
- dzięki możliwości zakwaszania moczu wpływają na równowagę kwasowo-zasadową (pH) krwi,
- przez produkcję aktywnych postaci witaminy D3 oddziałują na układ kostny.
Zaburzenie pracy nerek sieje spustoszenie w całym organizmie. Dlatego, jeśli zauważysz u siebie niepokojące objawy, skonsultuj się z urologiem. Równolegle z leczeniem specjalistycznym konieczna jest korekta jadłospisu. Co trzeba zmienić w pierwszej kolejności?
Podstawowe zasady diety nerkowej
Kluczową sprawą jest ograniczenie ilości białka w diecie. W wyniku trawienia białek powstaje mocznik i kreatynina, które w zdrowym organizmie są wydalane z moczem. Zaburzenie funkcjonowania nerek skutkuje gromadzeniem się tych toksycznych dla organizmu związków, dlatego konieczne jest przejście na dietę niskobiałkową.
Ważne, by spożywać białka pełnowartościowe i łączyć je w jednym posiłku z węglowodanami złożonymi. Organizm wykorzysta wówczas białko do budowy tkanek, a nie dla celów energetycznych.
Bezwzględnie należy rzucić palenie papierosów. Nikotyna jest największym wrogiem nerek.
Konieczne jest ograniczenie soli w jadłospisie. Dobrze zacząć od niesolenia w trakcie gotowania, a do ugotowanej potrawy stopniowo dodawać coraz mniej soli, ostatecznie zupełnie rezygnując z solniczki.
Przy skąpomoczu niezbędne jest również ograniczenie potasu w diecie, co oznacza redukowanie spożycia takich produktów jak: rośliny strączkowe, kakao, orzechy włoskie, pomidory, ziemniaki, kasza gryczana, warzywa liściaste czy suszone śliwki.
Zapobiegawczo i leczniczo warto stosować napary ziołowe, które oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i odciążają układ moczowy. Roślin oczyszczających nerki jest bardzo dużo.
Właściwości takie mają miedzy innymi: liście brzozy, czarnej porzeczki, melisy, borówki brusznicy, rdestu ptasiego, pokrzywy, kora wierzby, kwiat nawłoci, ziele skrzypu i wrzosu, jagody jałowca, kłącze perzu, korzeń, nasienie i nać pietruszki, korzeń i nać selera, nasienie kozieradki i czarnuszki.
Ważne!
Kuracje ziołowe koniecznie trzeba omówić z lekarzem prowadzącym, gdyż część z nich może być niewskazana z uwagi na inne schorzenia i/lub stosowaną farmakoterapię.
Ewa Koza, mamsmak.com