Dieta wegańska zwiększa ryzyko chorób serca
Osoby, które przestrzegają ścisłej diety wegańskiej - a więc nie jedzą mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego - narażają się na ryzyko powstawania zakrzepów, miażdżycy oraz stwardnienia tętnic, które z kolei mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu.
Wnioski naukowców z Uniwersytetu Zhejiang są zaskakujące, ponieważ do tej pory wiele wskazywało na to, że to mięsożercy są bardziej narażeni na czynniki powodujące choroby układu krążenia. Okazuje się jednak, że odporność wegan jest mniejsza, a ich dieta często powoduje niedobór kluczowych dla zdrowia składników: żelaza, cynku, witaminy B12 i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W rezultacie weganie mają podwyższony poziom homocysteiny we krwi i obniżony poziom "dobrego cholesterolu". To może powodować choroby serca.
Niedoborowi witaminy B12 i nienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej zapobiegać poprzez wprowadzenie do diety: łososia i innych tłustych ryb, orzechów, owoców morza, jajek i wzbogaconego mleka. Można również stosować odpowiednie suplementy diety.
Wyniki badań opublikowano w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
IG