Reklama

Reklama

Dieta względem grupy krwi - czy to ma sens?

Dieta ustalana na podstawie grupy krwi zyskała ostatnimi czasy dużą popularność. Jest to sposób odżywiania, który według twórcy – Petera D. Adamo, ma odpowiadać indywidualnym potrzebom każdej grupy krwi. U podstaw tego modelu żywienia leży teoria lektynowa. Czy faktycznie ma ona sens?

Około 15-25 tysięcy lat temu, Ziemię zamieszkiwała ludność żywiąca się przede wszystkim mięsem - z grupą krwi 0. Wraz ze wzrostem populacji, spadała liczba zwierząt, stąd też musiano szukać innych źródeł pożywienia i wielu zmieniło dietę na roślinną. Tak zaczęło rozwijać się rolnictwo, które z czasem poszerzało uprawy o coraz to nowe odmiany warzyw i owoców. W ten oto sposób wykształciła się grupa krwi A, z genetycznym kodem roślinożercy.

Reklama

Jak wiemy z badań oraz obserwacji, grupa krwi może znacząco wpływać na to, jakie produkty są dla nas dobre, a jakie nie. Zalecane to te, po których czujemy się znakomicie, nie powodują dolegliwości i wpływają korzystnie na układ odpornościowy, a także ogólny stan organizmu.

Na czym polega teoria lektynowa?

Lektyny to białka roślinne lub glikoproteiny, które wiążą cukry i sprawiają, że ich atomy przyczepiają się do błon komórkowych. Biorą udział w wielu procesach zachodzących między komórkami. Występują przede wszystkim w owocach, warzywach, orzechach i zbożach. Często ich spożywanie ma toksyczne działanie i może powodować zaburzenia układu autoimmunologicznego. O lektynach mówi się, że są cichym zabójcą i sprawcą wielu chorób zapalnych.

Kiedy spożywamy produkty zawierające lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, następuje tzw. aglutynacja, czyli zlepianie się krwinek. Skutkiem mogą być problemy zdrowotne, o których często nie mamy pojęcia. Niektóre pokarmy mają zdolność aglutynacji krwinek danej grupy krwi, inne niekoniecznie. Innymi słowy - niektóre produkty spożywcze mogą być dla jednym pożyteczne, a dla innych szkodliwe.

Część naukowców uważa, że teoria grupa krwi a dieta to tylko mit, a radykalne ograniczanie spożycia pewnych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie. Z drugiej strony ten model żywienia ma wielu zwolenników, którzy swymi badaniami udowodnili, że racjonalne odżywianie dobrane do grupy krwi pozwala na skuteczne odchudzanie i lepsze samopoczucie. Wiele osób stosujących tę dietę uważa też, że dzięki niej zyskało więcej energii, nie boryka się z dolegliwościami trawiennymi, a stan ich zdrowia się poprawił.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje