Reklama

Dieta z surowych produktów: Zalety

Czy myślałaś kiedyś o tym, aby przez tydzień jeść tylko surowe produkty, aby zrzucić trochę wagi, czy spalić tłuszcz? Niezależnie od motywacji dieta składająca się z surowych produktów posiada wiele właściwości zdrowotnych, które powiązane są nie tylko z utratą wagi. Nie jest to "typowa" dieta, jest to styl życia, który polega na spożywaniu produktów w ich naturalnej formie. Jesteś gotowa wziąć udział w rewolucji? Gwiazdy na całym świecie już to zrobiły i doświadczyły pozytywnych efektów zdrowotnych. Oto dziesięć właściwości związanych z surową dietą. Kontrola ciśnienia krwi: Spożywanie surowych produktów o niskiej zawartości sodu może pomóc w obniżeniu ryzyka udaru, niewydolności serca i nowotworu żołądka.

Zrzucenie wagi:

Większość produktów w surowej diecie jest niskokalorycznych, niskotłuszczowych i zawierających małą ilość sodu. Utrzymywanie prawidłowej wagi jest bardzo ważne i może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Jeden z przeprowadzonych eksperymentów pokazał, że osoby stosujące dietę składającą się z surowych produktów, zrzuciło sporą ilość kilogramów.

Zabijanie enzymów:

Enzymy pomagają trawić jedzenie. Twój organizm wytwarza je stale, przez co traci dużo energii. Proces ten skutkuje zmęczeniem, które odczuwamy po zjedzeniu dużego, gotowanego posiłku. Im więcej enzymów jest produkowanych, tym szybciej się starzejesz. Jedzenie surowych produktów zachowuje enzymy, przez co lepiej nam się trawi i wchłania spożyty pokarm.

Reklama

Łatwe przyswajanie składników odżywczych:

Większość składników zawartych w tej diecie jest bogatych w witaminy, minerały, błonnik oraz związki zwalczające choroby. Zielone warzywa liściaste, owoce i kiełki sprawiają, że organizm ma stan zasadowy i jest oczyszczany.

Mocny układ odpornościowy:

Większość warzyw, które można zjeść w stanie surowym, jest bardzo kolorowych i bogatych w witaminę C. Należą do nich marchewki, awokado, jarmuż i grzyby.

Czystsza skóra:

Niektórzy wyznawcy tej diety twierdzą, że surowa dieta może poprawić stan skóry, zmniejszając stany zapalne w organizmie.

Prawdopodobne zapobieganie nowotworom:

Brokuły, jeśli jedzone są na surowo, zawierają sulforafan, który ma właściwości antynowotworowe i zmniejszające ciśnienie krwi. Czosnek jest kolejnym warzywem z silnymi właściwościami antynowotworowymi, jeśli spożywany jest w surowej postaci. Wiąże się go również ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka płuc.

Zwiększony poziom pH:

Dieta składająca się z surowych produktów ma wysoki odczyn zasadowy, przez co pomaga organizmowi zachować równowagę i ułatwia wchłanianie składników odżywczych i tlenu z krwi. Dieta ta jest bogata w antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed toksynami. Co więcej, jedząc surowe produkty twój organizm w naturalny sposób ustabilizuje poziom pH.

Zapobieganie i leczenie zaparć:

Surowe produkty zazwyczaj są bogate w błonnik, przez co strawione resztki pokarmu mogą z łatwością przedostać się przez układ trawienny.

Więcej energii:

Jeśli nie masz wystarczającej ilości enzymów, to twój organizm nie będzie miał energii, aby zwalczać infekcje lub trawić pokarm. Jedząc surowe produkty, możesz w naturalny sposób dostarczyć mu cennej energii! Pomoże ona uleczyć twoje ciało.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa i owoce | warzywa liściaste
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama