Reklama

Reklama

Dieta zapobiegająca skurczom mięśni

Bolesne i nagłe skurcze mięśni bardzo często są przyczyną niedoborów minerałów i odwodnienia. Można skutecznie im zaradzić, stosując dietę bogatą w mikroelementy.

Jedną z przyczyn pojawiania się skurczów mięśni jest dieta uboga w potas, magnez, wapń oraz mała ilość płynów. Ale zdarzają się również wielbicielom kawy i mocnej herbaty, a także osobom, które przyjmują leki sprzyjające odwodnieniu, czyli np. moczopędne lub przeczyszczające. Tracą one wówczas duże ilości wody i elektrolitów. W takich przypadkach zmiana sposobu odżywiania rozwiązuje problem.

Gdyby jednak było inaczej, skurcze mogą wskazywać na występowanie innych schorzeń. Wtedy należy koniecznie udać się na konsultację lekarską.

Reklama

Polecane źródła potasu: nasiona roślin strączkowych, migdały, pistacje, nasiona słonecznika; suszone owoce; kasza gryczana, ryż brązowy; pieczywo razowe; pomidory, papryka; ziemniaki; seler; awokado; banany.

Polecane źródła magnezu: kakao naturalne; kasza gryczana, płatki owsiane; orzechy, migdały, pestki dyni; rośliny strączkowe; produkty zbożowe z pełnego przemiału.

Polecane źródła wapnia: sezam, migdały, siemię lniane; naturalne przetwory mleczne, szczególnie ser żółty; rośliny strączkowe; ryby i przetwory rybne; warzywa zielone, szczególnie jarmuż i brokuły.

Polecane płyny: Powinniśmy przyjmować od 2 do 2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej w postaci wody mineralnej i lekkich herbat ziołowych lub owocowych. Do diety warto włączać też produkty takie jak zupy, jogurty, koktajle oraz owoce i warzywa z dużą zawartością wody - arbuzy, ogórki, sałatę lub pomidory.

Propozycje posiłków

I śniadanie - poranny zastrzyk energii

Pożywne śniadanie powinno zawierać źródła wszystkich mikroelementów.

Propozycja 1: Owsianka gotowana na mleku z suszonymi owocami i siekanymi orzechami. Woda z cytryną.

Propozycja 2: Omlet z krojoną szynką, papryką i pomidorami. Herbata ziołowa.

Propozycja 3: Kasza jaglana z odrobiną jogurtu, krojonymi bananami i siekanymi migdałami. Herbata ziołowa.

II śniadanie - bogactwo ziaren i orzechów

To najlepsze źródło minerałów odpowiedzialnych za dobrą pracę mięśni.

Propozycja 1: Sałatka ze świeżych warzyw z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Kromka chleba pełnoziarnistego.

Propozycja 2: Twarożek z konfiturą własnej roboty i ziarnami sezamu.

Propozycja 3: Bułka żytnia pełnoziarnista z pasztetem z fasoli z dodatkiem pestek dyni i pomidorem.

Obiad - kasze w roli głównej

Warto jadać kasze jak najczęściej ze względu na ich wartości odżywcze.

Propozycja 1: Kasza kuskus z duszonymi warzywami i porcją ryby przygotowanej na parze.

Propozycja 2: Kasza gryczana z gulaszem z indyka, sałatka z buraczków.

Propozycja 3: Kasza bulgur z potrawką z kurczaka, porcja warzyw przygotowana na parze.

Podwieczorek - przekąska pełna witamin

Z dodatkiem owoców zapewni witaminy na resztę dnia.

Propozycja 1: Jogurt z owocami i pestkami dyni.

Propozycja 2: Sałatka owocowa z 2-3 migdałami.

Propozycja 3: Koktajl z banana, szklanki mleka i 2 łyżek posiekanej natki.

Kolacja - ciepła i pożywna

O tej porze roku warto również kolacje jadać na ciepło.

Propozycja 1: Zupa krem z fasoli z grzankami.

Propozycja 2: Duszone owoce z dodatkiem siemienia lnianego, ziaren sezamu i łyżką masła.

Propozycja 3: Zupa krem z brokułów z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego i nasionami słonecznika.

Ewa Mościcka, dietoterapeutka i specjalistka w zakresie zdrowego stylu życia

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy