Dla nich dieta to konieczność
Komu nie wolno jeść glutenu?
Gluten jest przyczyną powstawania zespołu złego wchłaniania, a schorzenie, które powoduje, nazywa się celiakią. Zespół złego wchłaniania, pojawia się wówczas, gdy zniszczeniu ulegają kosmki jelita cienkiego. Może być też tak, że enterocyty, a więc komórki pokrywające każdy kosmek jelitowy, mają ze swej natury nieprawidłową budowę ścian komórkowych, a więc gluten zawsze u tych osób będzie uszkadzał kosmki jelitowe.
Dzieci cierpiące na celiakię, skazane są na dietę bezglutenową przez całe życie.
Sprawdź, które zboża są bezpieczne
- amarant,
- chleb świętojański,
- gryka (niezanieczyszczona),
- kukurydza,
- proso,
- komosa ryżowa,
- sezam,
- sorgo,
- tapioka,
- maniok,
- ziemniaki,
- ryż.
Niedozwolone:
- pszenica,
- skrobia pszeniczna,
- owies,
- jęczmień,
- pszenica płaskurka,
- orkisz,
- pszenżyto,
- otręby z wyżej wymienionych zbóż,
- słód jęczmienny,
- muesli i płatki z w/w zbóż,
- ciasto - świeże, suche, nadziewane.