Reklama

Dla nich dieta to konieczność

Komu nie wolno jeść glutenu?

Gluten jest przyczyną powstawania zespołu złego wchłaniania, a schorzenie, które powoduje, nazywa się celiakią. Zespół złego wchłaniania, pojawia się wówczas, gdy zniszczeniu ulegają kosmki jelita cienkiego. Może być też tak, że enterocyty, a więc komórki pokrywające każdy kosmek jelitowy, mają ze swej natury nieprawidłową budowę ścian komórkowych, a więc gluten zawsze u tych osób będzie uszkadzał kosmki jelitowe.

Dzieci cierpiące na celiakię, skazane są na dietę bezglutenową przez całe życie.

Sprawdź, które zboża są bezpieczne

Reklama
  • amarant,
  • chleb świętojański,
  • gryka (niezanieczyszczona),
  • kukurydza,
  • proso,
  • komosa ryżowa,
  • sezam,
  • sorgo,
  • tapioka,
  • maniok,
  • ziemniaki,
  • ryż.


Niedozwolone:

  • pszenica,
  • skrobia pszeniczna,
  • owies,
  • jęczmień,
  • pszenica płaskurka,
  • orkisz,
  • pszenżyto,
  • otręby z wyżej wymienionych zbóż,
  • słód jęczmienny,
  • muesli i płatki z w/w zbóż,
  • ciasto - świeże, suche, nadziewane.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy