Reklama

Dlaczego boli mnie wątroba?

Poposiłkowe bóle w prawej górnej ćwiartce brzucha nie muszą świadczyć o chorobie wątroby, mogą być sygnałem kłopotów z jelitami.

Kto sądzi, że przyczyną jego dolegliwości jest wątroba, powinien poprosić lekarza pierwszego kontaktu, o skierowanie na podstawowe badania. Do takich badań należą: USG jamy brzusznej oraz badanie poziomu transaminaz we krwi, czyli tzw. próby wątrobowe - Alat i Aspat. Dodatkowo można też sprawdzić poziom GGTP i fosfatazy zasadowej (ALP). Jeśli wyniki tych badań wykażą jakieś nieprawidłowości, wskazana jest wizyta u hepatologa. Jeśli jednak nie budzą niepokoju, prawdopodobnie trzeba odwiedzić innego specjalistę - raczej gastrologa niż hepatologa.

Reklama

Duża część pacjentów skierowana do poradni hepatologicznych, skarży się właśnie na poposiłkowe bóle w górnej prawej ćwiartce brzucha. Problem polega na tym, że w przeważającej liczbie przypadków to wcale nie wątroba jest przyczyną ich dolegliwości. Ból poposiłkowy po prawej stronie brzucha najczęściej pojawia się z trzech powodów.

Najczęściej uczucie kłucia pojawiające się 2-3 godziny po posiłku,  jest symptomem dolegliwości jelitowych. Miejsce, które większość ludzi identyfikuje jako wątrobę, jest bowiem tak naprawdę miejscem zagięcia wątrobowego okrężnicy (jelita grubego), które znajduje się pod wątrobą. W sytuacji, gdy ból występuje krótko po posiłku, bardziej prawdopodobne jest to, że dolegliwość ma związek z nieprawidłowym działaniem dwunastnicy. Takie objawy mogą sugerować np. wrzody dwunastnicy. Ból pod prawym żebrem bywa też sygnałem tzw. kolki żółciowej, ale może się to przydarzyć przede wszystkim osobom cierpiącym z powodu kamicy pęcherzyka żółciowego.

Poposiłkowy ból nie może być sygnałem choroby wątroby. Po pierwsze dlatego, że wątroba nie jest organem unerwionym, więc boleć nie może. Po drugie organ ten wbrew temu, co się powszechnie sądzi, nie bierze udziału w trawieniu, więc spożycie posiłku, nawet obfitego i tłustego, nie ma wpływu na jej stan. Tzw. dieta wątrobowa, czyli dieta ograniczająca m.in. tłuszcze zwierzęce ma w tym przypadku zastosowanie jedynie wtedy, gdy wątroba jest otłuszczona (co nie powoduje bólu, ale upośledza jej funkcje), jej zastosowanie może się przyczynić do normalizacji wagi, a tym samym regeneracji miąższu wątroby.

Lucyna Pianko

Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy