Dlaczego dieta białkowa może być niebezpieczna dla zdrowia?
Diety wysokobiałkowe są w modzie od kilku ładnych lat. Polubiliśmy je, ponieważ są sycące, dostarczają energii, pomagają schudnąć, a jednocześnie zwiększają masę mięśniową. Jednak lekarze nie zalecają ich stosować. Okazuje się, że długotrwałe spożywanie dużej ilości białka może wyrządzić organizmowi więcej złego niż dobrego. Dlaczego dieta białkowa może być niebezpieczna? Odpowiadamy.
Dieta białkowa znana i stosowana jest od dawna w przeróżnych wydaniach. Jednak popularność zyskała kilka lat temu, gdy modne stało się być superfit. Otóż, dietę białkową stosują nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale także te pragnące wyrzeźbić swoje ciało na siłowni. Polubiliśmy diety białkowe, ponieważ dają uczucie sytości na długo, dodają energii, a także pomagają schudnąć. Jednak lekarze przestrzegają przed ich stosowaniem. Dlaczego? Oto najważniejsze powody.
Badania wykazały, że kobiety spożywające dużą ilość białka, które pochodzi z mięsa, miały obniżoną gęstość mineralną kości w stosunku do kobiet praktykujących dietę zbilansowaną dietę, czyli dostarczającą organizmowi białko różnego pochodzenia. Długotrwałe stosowanie diety białkowej rozrzedza kości, jednocześnie zwiększając ryzyko rozwoju osteoporozy.
Obciąża nerki
Niestety, dieta białkowa wpływa również negatywnie na nerki. Wysoka zawartość nabiału oznacza dla organizmu większą zawartość produktów ubocznych zawierających azot. W takiej sytuacji nerki stają się obciążone, a cały organizm znacznie gorzej pracuje. Efekt? Czujemy się źle i tracimy energię.
Gdy nasz organizm otrzyma sporo białka, musi wyprodukować energię na jego spalenie. W efekcie pobiera ją z innych cennych dla zdrowia składników odżywczych jednocześnie pozbywając się ich. Może to grozić gorszym funkcjonowaniem całego organizmu, a także wyniszczeniem narządów wewnętrznych. Lekarze twierdzą, że długotrwałe stosowanie diety białkowej może grozić nawet utratą życia. Co więcej, nadmiar białka w organizmie może sprzyjać powstawaniu komórek rakowych.
Zwiększa ciśnienie tętnicze krwi
Dostarczanie organizmowi sporej ilości białka powoduje również wzrost ciśnienia krwi. Takiego objawu nie można bagatelizować. Wzrost ciśnienia krwi może powodować niewydolność nerek.
Nadmiar białka w organizmie zwiększa również poziom kwasu, jednocześnie wywołując stres oksydacyjny. Kwasy w nadmiarze wpływają również niekorzystnie na naczynia krwionośne i pracę serca. To kolejny powód, dla którego warto zrezygnować z diety wysokobiałkowej.
Zwiększa poziom cukru we krwi
Warto wiedzieć również, że stosowanie diety wysokobiałkowej może przyczynić się do zwiększenia poziomu cukru we krwi jednocześnie zwiększając ryzyko rozwoju cukrzycy.
Pamiętajmy, że stosowanie jakiejkolwiek diety powinno być skonsultowane z dietetykiem.