Dlaczego puchnie mi język?
Spuchnięty język to duży dyskomfort. Daje uczucie pełności w ustach, utrudnia przełykanie i jedzenie. Jeśli obrzęk narasta, konieczna jest szybka wizyta w przychodni lub na pogotowiu, bo może to spowodować groźne kłopoty z oddychaniem.
Przyczyny puchnięcia bywają różne - dotyczą choroby tego narządu lub wskazują na nieprawidłowości w organizmie.
Gdy chodzi o sam język, jest on nie tylko obrzmiały, zaczerwieniony, ale przede wszystkim boli i piecze. Pogarsza się odczuwanie smaku. Takie dolegliwości zwykle sygnalizują zapalenie tego narządu, które może być wywołane przez bakterie (wtedy pojawią się na nim owrzodzenia) lub grzyby (powstaje biały nalot), rzadziej wirusy.
Zdarza się ono zwłaszcza w momentach obniżonej odporności, ale także z powodu zaniedbania higieny jamy ustnej czy chorób zębów i przyzębia. Stan zapalny bywa też skutkiem np. cukrzycy czy niedokrwistości.
Może wystąpić po zjedzeniu uczulających pokarmów, ale również po kontakcie z innym alergenem. Zdarza się przy alergii na pyłki roślin, zwłaszcza brzozy, leszczyny, traw. Wówczas po spożyciu niektórych produktów, np. w przypadku uczulenia na pyłki brzozy - po śliwce, jabłku, gruszce, pomidorach czy ziemniakach, pojawiają się symptomy alergii pokarmowej, gdzie jednym z nich jest puchnięcie języka.
Ponadto taki obrzęk może być wynikiem alergii kontaktowej, np. reakcją na uczulający składnik pasty do zębów czy materiału, z którego wykonana jest proteza zębowa.
Obrzęk niekiedy wynika z przewlekłej niestrawności albo refluksu krtaniowo-gardłowego. To postać choroby, w której kwaśna treść żołądka cofa się nie tylko do przełyku, ale przedostaje dalej - do krtani i gardła, może być też zarzucana do jamy ustnej, powodując podrażnienie tych miejsc. Wtedy typowe objawy refluksu jak zgaga czy pieczenie za mostkiem, mogą w ogóle się nie pojawić, a dokuczają inne - chrypka, suchy kaszel czy uczucie guli w gardle.
Język potrafi puchnąć na skutek podrażnienia kwaśnym sokiem żołądkowym. Schorzenie może przypadkowo wykryć laryngolog (widoczne są zmiany zapalne oraz obrzęk krtani).
Opuchlizną języka organizm może reagować na braki witaminy B12 oraz kwasu foliowego i sygnalizować rozwijającą się anemię. Problem potrafi pojawić się, np. po przejściu na dietę wegetariańską - B12 jest dostarczana głównie z pokarmami pochodzenia zwierzęcego. Może również dotyczyć osób leczonych metforminą z powodu insulinooporności lub cukrzycy.
Schładzanie. Można położyć na języku kostkę lodu i powoli ją ssać. Korzystne będzie także jedzenie lodów sorbetowych czy przełykanie zimnych napojów.
Ziołowe płukanki. Szczególnie są pomocne przy zapaleniu języka, pomogą zmniejszyć stan zapalny. Płukankę można przygotować np. z rumianku, szałwii czy nagietka. Łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 15 min., przecedzamy i płuczemy buzię przestudzonym, letnim naparem.
Soda oczyszczona. Łyżeczkę proszku rozpuszczamy w połowie szklanki przegotowanej, ciepłej wody i płuczemy tym usta. Natomiast jeśli język puchnie po użądleniu owada, należy rozpuścić w ustach łyżeczkę soli kuchennej.