Reklama

Dlaczego warto jeść dynię?

W Polsce sezon na dynie trwa od września do stycznia. Dlatego jest duża szansa, że prędzej czy później to warzywo zagości w Twojej kuchni. A może nawet uda nam się trochę do tego przyczynić, bo argumentów za nie brakuje.

Na jej korzyść przemawia fakt, że podczas obróbki cieplnej nie traci swoich właściwości.

Dynia działa odkwaszająco na organizm i wzmacniająco na nasz układ odpornościowy.

Jest niskokaloryczna (100 g to 26 kcal), lekkostrawna i bogata w błonnik, dlatego jest zalecana osobom, które chcą schudnąć. Poza tym reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne.

Dynię poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, gdyż obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jej pestki także są skarbnicą składników odżywczych. Zawarty w nich cynk dba o naszą skórę, włosy i paznokcie, a magnez wspomaga pracę układu nerwowego. Sięgając po pestki, uzupełnisz też niedobory żelaza.

Reklama

IK

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy