Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to ulubiona przekąska niejednego malucha, ale i dorosłego. Powszechnie uznawane za niezdrowe i wysokokaloryczne, okazuje się być produktem sycącym i bogatym w wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nim sporo witamin oraz minerałów. Regularnie jedzone masło orzechowe ma korzystny wpływ na pracę naszego mózgu, a także poprawia pamięć i koncentrację. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto na stałe włączyć go do diety.
Masło orzechowe jest przede wszystkim bogate w witaminy A, B i E. Znajdziemy w nim również sporo kwasu foliowego, który odpowiedzialny jest za zdrowie płodu, a także magnezu - minerału niezbędnego do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ponadto, masło orzechowe jest również dobrym źródłem łatwostrawnego białka roślinnego, dlatego wskazane jest w diecie wegetariańskiej.
Dzięki cennemu składowi masło orzechowe wykazuje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, a konkretnie:
Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
Dzięki sporej ilości witamin masło orzechowe dobroczynnie działa na naszą urodę. Witamina E zapewnia piękny wygląd skórze, a ponadto, wzmacnia włosy i paznokcie.
Poprawia pamięć i koncentrację
Orzechy nie od dziś doskonale wpływają na pracę naszego mózgu. Poprawiają sprawność umysłową, a szczególnie koncentrację i pamięć.
Dodaje energii i syci na długo
Dwie kanapki pełnoziarnistego chleba z masłem orzechowym na śniadanie zapewnią nam energię nawet na kilka godzin. Masło orzechowe to bardzo sycący produkt. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, zjedzmy łyżeczkę masła orzechowego, a sytość w żołądku odczujemy już po kilku minutach.
Korzystnie wpływa na serce
Udowodniono, że codziennie jedzone masło orzechowe ma również dobroczynny wpływ na serce. Wzmacnia je i obniża ryzyko wystąpienia zawału.
Pamiętajmy, że masło orzechowe to wysokokaloryczny produkt, dlatego nie należy przesadzać z ilością jego spożycia. By odczuć pozytywne efekty jego działania na nasze zdrowie, wystarczy jeść trzy łyżeczki masła dziennie.