Reklama

Dlaczego warto jeść pestkę z awokado?

Lubisz awokado i chętnie włączasz je do swojego menu? To świetnie, lista jego zalet zdaje się nie mieć końca. Jeśli jednak wyrzucasz pestkę, popełniasz ogromny błąd. To właśnie pestka ma najwięcej wartościowych składników!

Jak zjeść tę wielką i twarda pestkę?

Oczywiście, nie w całości. Pestkę po zjedzeniu awokado należy zachować, oczyścić i dokładnie wysuszyć (odkładając na 3 dni w słonecznym lub ciepłym miejscu lub wkładając na 2 godziny do średnio rozgrzanego piekarnika). Następnie włożyć ją do foliowego lub płóciennego woreczka, rozbić tłuczkiem do mięsa i zblendować na proszek. Są też zwolennicy tarcia pestki na tarce, ale wymaga to dłuższego suszenia do momentu, aż samoistnie zacznie pękać.

Jak smakuje pestka?

Reklama

Ma intensywny, gorzki smak i w odróżnieniu od owocu, nie jest specjalnym rarytasem. Sproszkowaną wersję możesz dodawać do koktajli owocowych i warzywnych, soków, porannej owsianki czy zupy. Niektórzy zmieloną pestkę dodają do pasty z awokado albo posypują nią kanapki.

Dlaczego warto jeść pestkę awokado?

Lista dobroczynnych składników odżywczych zawartych w awokado jest długa, a pestka zawiera ich największe stężenie. Przede wszystkim jest niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, działają antynowotworowo i opóźniają starzenie organizmu. Awokado to jedno z najcenniejszych źródeł antyoksydantów występujących w naturze, a pestka ma ich 70% więcej niż miąższ.

Pestka jest też niezwykle bogata w błonnik, który reguluje trawienie, usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i obniża cholesterol. Jest więc sprzymierzeńcem wszystkich, którzy walczą o zgrabną sylwetkę i zdrowe serce.

To jednak nie koniec zalet. Pestka awokado, podobnie jak sam owoc, jest bogatym źródłem luteiny, która poprawia nasz wzrok oraz kwasu foliowego, który powinny przyjmować kobiety przygotowujące się i będące w ciąży. Ma też wiele witamin - witaminę C, która odmładza i poprawia odporność, witaminę A i E, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz magnez i potas, które korzystnie wpływają na serce.

Zrób sobie peeling

Sproszkowaną pestkę możesz też wykorzystać do zrobienia naturalnego peelingu domowej roboty. Wystarczy, że połączysz ją z olejem kokosowym, olejem makadamia lub innym, który lubi twoja skóra.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy