Reklama

Dlaczego warto jeść winogrona? Które są najzdrowsze?

O tym, że warto jeść winogrona, nikogo nadmiernie przekonywać nie trzeba. Od wieków wiadomo, że włączając je do diety, czerpiemy same korzyści. Przede wszystkim dostarczamy do organizmu niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne, w tym także kluczowy dla zdrowia tarczycy jod, oraz zabezpieczamy się przed wieloma chorobami, również tymi cywilizacyjnymi, z zawałem serca i miażdżycą na czele. Naukowcy przekonują ponadto, że aromatyczne winogrona posiadają właściwości antynowotworowe. Najbardziej wartościowe są, oczywiście, ciemnofioletowe, gdyż zawierają najwięcej flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką. Co jeszcze warto wiedzieć o odżywczych winogronach i do czego można je wykorzystać? Sprawdźmy.

Winogrona a medycyna naturalna

Winogrona największą sławę zawdzięczają swoim walorom smakowym, bo to właśnie z nich powstają najlepsze wina. Ogromnej popularności przysporzyły im także nietuzinkowe właściwości zdrowotne i szerokie zastosowanie w lecznictwie. Zainteresowanie zdolnościami tych apetycznych owoców okazało się na tyle duże, że medycyna niekonwencjonalna poświęciła im cały dział zwany ampeloterapią. Ale po kolei.

Które winogrona są najbardziej wartościowe?

Winogrona swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają zawartym w nim witaminom, minerałom oraz flawonoidom - naturalnym przeciwutleniaczom, które uniemożliwiają działalność wolnym rodnikom i zabezpieczają nas przed rozmaitymi chorobami - w tym schorzeniami serca oraz nowotworami. Lista składników winogron naprawdę imponuje, bo stanowią przykład "bomby odżywczej". Znajdziemy w nich witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez fosfor, potas, sód, cynk, mangan, selen, jod i fluor. Zaznaczyć warto, że najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe, bo dostarczają nam najwięcej cennych przeciwutleniaczy oraz żelaza.

Reklama

Jakie winogrona najlepiej wybierać?

Najlepiej wybierać winogrona możliwie jak najświeższe, bez śladów obicia i z owocami równej wielkości. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką, bo to w nich znajdziemy najwięcej dobroczynnych składników. Dzięki nim możemy też poprawić perystaltykę jelit.

Jak winogrona wpływają na nasze zdrowie?

Winogrona a ochrona przed zawałem serca

Wszystkie odmiany winogron bardzo korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom (w ciemnych winogronach znajdziemy ich najwięcej) pomagają obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu LDL, minimalizując tym samym ryzyko rozwoju zawału serca, miażdżycy czy udaru mózgu. Ponadto zmniejszają odporność na insulinę i zmniejszają zagrożenie rozwoju cukrzycy.

Winogrona a odporność

Jedząc winogron stymulujemy też pracę naszego układu immunologicznego. Jak to możliwe? Dzięki tym apetycznym owocom dostarczamy do organizmu solidnych porcji witaminy A oraz tych z grupy B, jodu, magnezu i potasu, a tym samym zabezpieczamy się przed chorobami sezonowymi - grypą, zapaleniem płuc czy przeziębieniem. Dzięki winogronom zyskujemy też naturalną ochronę przed anemią. Zapewnia ją nam spora dawka żelaza.

Winogrona a hormony

Po odżywcze winogrona powinny sięgać chętnie osoby zmagające się z chorobami tarczycy oraz kobiety po menopauzie. Znajdziemy w nich cenny jod, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy oraz bor, który utrzymuje właściwy poziom żeńskich hormonów, regulujących wchłanianie wapnia. Tym samym zyskujemy ochronę przed rozwojem osteoporozy.

Winogrona a neurony i detoksykacja

Winogrona posiadają też właściwości detoksykujące i stabilizujące pracę układu nerwowego. Dzięki zawartym w nim antyoksydantom usuwają z krwi toksyczne związki, które dostarczane są do organizmu wraz z zanieczyszczonym powietrzem. Z kolei za sprawą solidnej porcji potasu partycypują w przewodzeniu impulsów przez neurony i obniżają ciśnienie krwi.

Winogrona a działanie antynowotworowe

Odżywcze winogrona wzięli pod lupę także naukowcy i doszli do bardzo ciekawych wniosków. Z przeprowadzonych przez nich badań wynika, że zawarte w pestkach, skórkach i szypułkach winogron flawonoidy oraz naturalne antyoksydanty, czyli witamina A i C uniemożliwiają działalność szkodliwym wolnym rodnikom, które są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych. Jedząc winogrona możemy zapobiegać między innymi rozwojowi raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty.

Winogrona a kosmetyka

Winogrona znalazły też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Przywracają skórze elastyczność i jędrność oraz nadają jej piękny, równomierny koloryt. Posiadają też właściwości łagodzące i co się z tym wiąże eliminują podrażnienia oraz redukują nadmierne wydzielanie sebum i świetnie sprawdzają się w pielęgnacji cery tłustej.

Winogrona a kulinaria

Aromatyczne i smakowite winogrona cenią także kucharze. To najlepszy surowiec win, soków oraz przetworów. Z pestek owoców tłoczony jest także olej. Winogrona doskonale sprawdzają się także w roli dodatku do mięs, serów, sałatek, ciast oraz deserów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy