Dna moczanowa - fakty i mity
Chorobę tę kojarzymy z opuchlizną dużego palca u stopy... Warto więcej o niej wiedzieć, by lepiej jej zapobiegać.
Rozwojowi dny sprzyja dieta z dużą ilością mięsa. Czerwone mięso i podroby, ale także ryby zawierają dużo tzw. puryn. Powstaje z nich kwas moczowy, z którego tworzą się kryształki uszkadzające stawy. To choroba całego organizmu, a główne objawy dotyczą stanu zapalnego stawów – w postaci bólu, obrzęku i zaczerwienienia.
Chorują głównie osoby z tzw. zespołem metabolicznym. Składają się na niego: otyłość brzuszna, nadciśnienie, wysoki poziom triglicerydów, cukrzyca. Dna to inaczej podagra. O tej ostatniej mówimy, gdy zaatakowany zostanie staw tzw. palucha. Wyróżnia się też omagrę (zapalenie stawu barkowego), chiragrę (zapalenie stawu ręki), gonagrę (gdy zaatakowany jest staw kolanowy) i rachidagrę (zapalenie stawu kręgosłupa).
Napady dny nasilają się w okresie świąt oraz grillowania. Przysmaki, po które wtedy sięgamy, obfitują w puryny. Ich niekorzystne działanie wzmacnia jeszcze picie alkoholu.