Reklama

Dna moczanowa: Jaką dietę stosować?

Według statystyk z roku na rok rośnie liczba chorych na dnę moczanową. To poważne schorzenie, które charakteryzuje się zapaleniem stawów. Jego przyczyną jest podwyższony poziom kwasu moczowego w organizmie. W leczeniu dny moczanowej ogromną rolę odgrywa dieta, którą powinien ustalić lekarz wraz dietetykiem. My podpowiadamy, co jeść, a jakich produktów unikać chorując na dnę moczanową.

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa, nazywana również podagrą, to bolesna choroba charakteryzująca się zapaleniem stawów. Jej bezpośrednią przyczyną jest podwyższony poziom kwasu moczowego w organizmie. Kwas odkłada się w stawach, gdy nie ma innego ujścia. W konsekwencji powstaje w nich stan zapalny. Stawy są opuchnięte i obrzęknięte. Chory odczuwa silny ból, który nierzadko uniemożliwia mu normalne funkcjonowanie.

Dna moczanowa wymaga specjalistycznego leczenia. Oprócz środków farmakologicznych istotną rolę w chorobie odgrywa dieta. Prawidłowo dobrana zapobiega rozwojowi choroby. Podpowiadamy zatem, co jeść, a czego unikać chorując na dnę moczanową.

Reklama

Dieta przy dnie moczanowej

Dieta osoby chorującej na dnę moczanową powinna być przede wszystkim lekkostrawna oraz uboga w tłuszcze. Niektórzy twierdzą, że przy tego typu chorobach najlepiej sprawdzi się dieta wegetariańska. Jednak, jeśli osoba chora nie chce całkowicie rezygnować z mięsa, powinna postawić na chude mięso. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie drób.

Produkty, które warto jeść

Te produkty powinny być podstawą diety chorych na dnę moczanową:

- produkty bogate w węglowodany - wykazano, że węglowodany obniżają poziom kwasu moczowego w organizmie. W diecie warto uwzględnić pieczywo pełnoziarniste, ryż, płatki owsiane oraz kukurydziane;

- warzywa - a szczególnie buraki czerwone, cebula, chrzan, cukinia, kapusta biała, marchew, ogórki, pomidory, kapusta kwaszona, rzodkiewka oraz ziemniaki;

- owoce - ale nie wszystkie, a konkretnie pomarańcze, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki, agrest i winogrona;

- ziarna - szczególnie słonecznika oraz sezamu;

- orzechy;

- produkty chude z grupy nabiału.

Potrawy, które je osoba chora, powinny być gotowane na parze lub pieczone bez dodatku tłuszczu.

Czego unikać?

Z kolei poniższe produkty mogą wpłynąć negatywnie na samopoczucie chorego:

- tłuszcze zwierzęce;

- tłuste mięso;

- produkty bogate w kwas moczowy (większość ryb, przetwarzane mięso, kapusta czerwona i włoska, fasola, groch, soczewica, banany, a także brokuły, brukselka, większość grzybów i ostre przyprawy);

- gazowane i słodzone napoje.

Należy unikać również smażonych i pikantnych potraw, ponieważ utrudniają one sprawne wydalanie toksyn z organizmu.

Ziołowe napary

Dietę warto uzupełnić o ziołowe napary, które często zalecane są chorym na dnę moczanową. Pomogą z pewnością:

Herbatka z liści brzozy

Napar z liści brzozy odkwasza organizm i reguluje przemianę materii. Zapobiega również artretyzmowi i kamienicy nerkowej. Warto pić go przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Napar ze skrzypu polnego

Z kolei napar ze skrzypu polnego działa moczopędnie jednocześnie oczyszczając organizm. Regularnie pity pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji.

Herbatka z czarciego pazura

Czarci pazur również wykazuje właściwości oczyszczające. Ponadto, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Napar z czarciego pazura pomoże złagodzić dolegliwości towarzyszące dnie moczanowej i zapobiegnie rozwojowi choroby. Należy pić go regularnie.

O czym jeszcze pamiętać?

W leczeniu dny moczanowej, poza odpowiednią dietą oraz środkami farmakologicznymi, ważną rolę odgrywa również aktywność fizyczna. Należy jednak pamiętać, by nie był to sport obciążający stawy, w których stwierdzono stan zapalny. Wskazane są spacery oraz pływanie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama